Krogarna på Avenyn – Profilrestauranger AB

Del 3 av 6 i serien Krogarna på Avenyn och våldet

Den krog i Avenyområdet som har flest anmälda misshandelsfall under 2010 är Trädgår´n i Nya Allén med sina 40 anmälda fall av misshandel. Strax efter följer Parken och Park Lane med 39 stycken vardera. Sen är det ett litet hopp till Nivå/Push där det var 33 anmälningar.

Trädgårn ägs av företaget Profilrestauranger AB som i sin tur ägs av Uwe Löffler via bolaget Tastsinn AB. Profilrestauranger är ett företag som inte är förknippat med våld och brott på samma sätt som Stureplansgruppen. Man äger/driver själva eller via dotterbolag just högprofilrestauranger som Stadshuskällaren, Skansen Restauranger, Haga Forum med flera i Stockholm, Rådhuskällaren i Malmö, Trädgårn och Restaurang Ett i Göteborg samt en del annat som exempelvis Ronnums Herrgård. Resturang Ett verkar inte förekomma i listorna på krogar med mycket våld och brott i Göteborg.

Förutom Uwe Löffler sitter Torsten Söderberg och Barbara Holzwart i Profilrestaurangers styrelse.  Uwe Löfflers far kom till Sverige för att arbeta som kock. Han själv kom till Göteborg år 1987 och blev chef för Hotell Opalen. 1994 började han arbeta för den göteborgske spelkungen Rolf Lundströms företag Provobis som drev bland annat Clock hamburgerrestauranger och PizzaHut. 1996 blev han VD i företaget. När Scandic år 2000 köpte Provobis restaurang och hotelldel köpte Löffler ut restaurangdelen och har genom åren omvandlat företaget till det som det är idag. Bland annat genom att år 2003 köpa Viljagruppen (idag ett dotterbolag i koncernen).

I 20 år drev företaget också verksamhet i Moriskan och Amiralen i Malmö Folkets Park. Något som lett till en juridisk konflikt med Malmö kommun:

Malmö stad har krävt tillbaka en hel del föremål som försvann från Amiralen och Moriskan i samband med att entreprenören Profilrestauranger som drev verksamhet här i 20 år flyttade ut. Det handlar bland annat om statyer, lampetter och kristallkronor.

Profilrestauranger sa i mitten av juni att man inte har föremålen i sin ägo. Det är inte sant, hävdar nu kommunens juridiska ombud. Han hänvisar dels till att föremålen finns på bild, bilder som togs under 2009, dels till ögonvittnen.

Konflikten har även haft andra ingredienser som anklagelser om fiffel med omsättningen och samarbetsproblem.

Uwe Löffler är också ägare till en rad andra företag i fastighets- hotell- och restaurangbranscherna. Som exempelvis Profil Hotels som ägs av företaget Profil Events AB. Han är också delägare i Hospitium som också är en hotellkedja. De andra delägarna ska vara Ralf Lundström och Åke Bäckström. Åke Bäckström är själv en stor krogägare i Göteborg. Han äger bland annat Valand (30 misshandelsanmälningar år 2010) i Avenyområdet.

Utöver sina egna företag tycks Uwe Löffler ha varit och vara involverad även i andra, som exempelvis hälsoföretaget Feelgood och It-företaget Nexus. Förutom att Löffler är delägare (4% av aktierna) i Feelgood så domineras ägandet i företaget av familjen Lundström (Provobis Holding med mera) med 24% av aktierna. Torsten Söderberg har 3,7% och Åke Bäckström 2,9%. Andra delägare är familjen Stillström (Ringvägen Venture AB) med 10% av aktierna och familjen Ledin (Hepatica Invest AB) med 12,4% av aktierna. Utöver andra verksamheter är också familjen Lundström engagerade i korgverksamhet, däribland bland annat Harrys.

Läs mer: E24, VA, HD, SDS, FV, FS,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Krogarna på Avenyn – StureplansgruppenBröderna Johansson med kompanjoner – Park Lane >>
Advertisements

One Reply to “Krogarna på Avenyn – Profilrestauranger AB”

Kommentarer inaktiverade.