Per Björklund om Egypten – risk för militärdiktatur

På ett möte i Göteborg menade journalisten Per Björklund som varit bosatt i Egypten i många år att Egypten inte på något sätt skulle kunna bli ett nytt Iran med mullor vid makten. Istället så skulle risken snarare vara att Egypten blir ett nytt Egypten. Dvs en militärdiktatur. Något som landet varit många gånger förut:

Han inledde sitt anförande med att betona att det verkligen var en bred folklig revolution som till slut störtade Mubarak, att rörelsen inte alls bara var begränsad till Kairo.

– Demonstrationer och protester skedde i alla störrre städer i landet, sade Björklund som gjorde bedömningen att det som slutligen var dödsstöten för diktatorn var när arbetarstrejker började sprida sig i landet och därmed hotade att lamslå ekonomin.

Per Björklund underströk att revolten inte kom som en blixt från en klar himmel utan att missnöje och protester funnits i många år.  I sitt anförande pekade han på fyra faktorer som bakgrund till massprotesterna som störtade Mubarak.

Först och främst det stenhårda politiska förtrycket, och också de skriande ekonomiska klassklyftorna med svåra levnadsförhållanden för miljoner människor. Vidare att polisstaten alltmer började urarta med accelererande korruption och utbredd tortyr. Slutligen menade Björklund att den utrikespolitiska legitimitet som regimen trots allt tidigare åtnjutit genom nationalistisk retorik mot imperialismen tömdes ut bland annat av att Mubarak så hårt bidragit till att upprätthålla blockaden mot Gaza.

Per Björklund betonade också att kampen i Egypten fortsätter. Strejkerna som kanske var det som avgjorde kampen i slutändan och fällde Mubarak, fortsätter. Folk finns återigen på Tahrirtorget och på fredag planera sett jättedemonstration. För i motsats till makthavarna i väst litar stora delar av det egyptiska folket inte på militären. För militären har ju varit Mubaraks högra hand. Kampen är inte slut än.

Intressant?
Bloggat: Roya, K&Å, Röda Malmö, Röda Lund,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, AB1, 2, EX, SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements