Välfärdsstat = Nationalstat

Boknytt
Välfärdens idéer
Ingemar Lindberg
Atlas

Välfärdsstat = Nationalstat

Det finns ingen annan form av välfärdsstat än nationalstaten, påpekar Ingemar Lindberg. Med sina 30 år som debattör och utredare inom den politiska och fackliga arbetarrörelsen(s) har han på fötterna när han beskriver välfärdens historia, kris och kommande öde i ”Välfärdens idéer – Globaliseringen, elitismen och välfärdsstatens framtid.

Det blir bra, täckande och intressant. Men. Samtidigt för övergripande detaljrikt, långt och omtuggande. Ändå lättläst. Han vet vad han talar om.

Samtidigt kan man inte som utomstående annat än häpna över att det ännu finns folk med illusioner om att Partiet skulle kunna vändas bort från elitism, byråkrati, medelklassisering, besserwisseri och förborgerligande. För att istället ta vid där löntagarfonderna kapsejsade och ta upp en ny debatt om ekonomisk demokrati och någon slags socialism!?

Nationalstaten är som sagt ännu välfärdens form, och där kan den ännu delvis bevaras, skriver Lindberg. Men det räcker inte i dessa globaliseringens och kapitalets tidevarv. Vänstern måste agera på EUropeisk och global nivå för att bygga upp fackliga och politiska motkrafter. Nationell inskränkthet och nostalgi över flydda folkhemstider nyttar föga.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD1, 2, 3, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements