Övervakningskameror – icke fungerande brottsbekämpning

Det finns en mängd undersökningar som visar att kameraövervakning inte hjälper för att minska brottsligheten. Speciellt obefintlig är effekten av kameror på våldsbrott. När det gäller skadegörelse så finns det troligen, eventuellt, en lokal effekt på så sätt att skadegörelsen enligt undersökningar tycks minska i skolor som har kameror och på bussar med kameror (även om jag tvivlar på detta, bussarna i Göteborg verkar vara lika trasiga som förr).

Att använda övervakningskameror inomhus i skolor begriper jag inte riktigt syftet med. Det finns som sagt vad ingen bevisad effekt av kameror när det gäller våldsbrott etc. Troligtvis gäller det samma för mobbning. Enda sättet att skapa en bättre skolmiljö är enligt all forskning och kunskap att ha fler vuxna närvarande i skolan. På lektioner och på raster. Fler vuxna innebär mindre våld, mindre mobbning och mindre skadegörelse. Det är betydligt bättre och effektivare än kameraövervakning. Dessutom innebär det ingen integritetskränkning.

Utifrån detta är det bar och vettigt att kammarrätten beslutat avslå ett par skolors begäran till kameraövervakning inomhus. Vad eleverna tycker i frågan är dock irrelevant. De är inte vuxna, kan inte antas ha kännedom om konsekvenser och följder av kameröverakning osv. Inte heller kan de antas veta  att det inte fungerar. Övervakning kan inte motiveras utifrån att några minderåriga är positiva till den. Det är helt enkelt inte rimligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Word! Jag har försökt förklara ”Rent mjöl i påsen”-tankevärlden ingående i en serie blogginlägg. Angripa problemet vid dess rot alltså: attackera det allmänna medvetandets bild av övervakning.

 • Anonym

  Håller helt med om att övervakningskameror är överskattade, du nämner att det kan ha preventivt syfte när det gäller skadegörelse, jag tänker mer att det är till nytta för att lösa bankrån.

 • Anonym

  Övervakningskameror har mycket riktigt dålig förebyggande effekt. Däremot så är de en god hjälp i att utreda brott. Olika rån, inbrott, skadegörelser och misshandlar blir personuppklarade till stor del tack vare övervakningskameror. Jag har personligen kunnat identifiera gärningsmän som fastnat på bild från rån och skadegörelser runt om i stan, gärningsmän som sannolikt kunnat komma undan om de inte fastnat på bild.

  • Nja, England har väl inte högre uppklarning än Sverige egentligen. Så det motsäger vad du hävdar. Inte heller tycks kamerorna på spårvägen i Göteborg ha ökat uppklarningsprocenten. Å andra sidan stämmer förstås det du säger. Vissa brott blir lättare att utreda.

   Men som alltid med brott är ju det viktigaste att förebygga. att minska brotten. DÅ är människor det bästa. Vuxna på plats i skolorna och poliser ute på gatorna på kvällarna.