Utan bevis för brott ska man inte fällas

De två svenskar av somaliskt ursprung som i tingsrätten fälldes för terroristbrott utan tillstymmelse till bevis har nu friats i hovrätten. Naturligtvis ett helt korrekt domslut. Inget som helst bevis fanns för att de två skulle ha planerat att genomföra något terroristdåd. Ingenting om när, ingenting om plats, ingenting.

Att de två haft kontakt med den otrevliga och obehagliga organisationen Al-Shabaab i Somalia råder däremot inget tvivel om. Inte heller om att minst en av dem besökt ett av den organisationens träningsläger i Somalia. Men dessa saker är inte att betrkata som brott. Vi kanske inte gillar dem. Men brottsligt är det inte.

Därför är det bra och riktigt att de två nu frias av hovrätten. En seger för rättsäkerheten och rättssamhället.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Islamistvurmaren Svensson förnekar sig inte.

  Detta är ingen seger för ett rättssamhälle – det är en förlust och skadar ett samhälle i dess grundvalar, att ha medborgare som kan tänka sig utföra terrorbrott.

  Självklart ska dessa, och herr Svensson, de är inga svenskar som du så vackert skriver, på sin höjd är de svensksomalier, bestraffas och tydliga signaler måste uppvisas vad det svenska samhället inte tolererar.

 • Vet inte hur många av dessa ”terrorister” som gripits med stora rubriker runt om i Europa efter 9/11 för att sedan släppas utan några som helst åtal. Det skapar bara slitningar bland befolkningen.

  • Anonym

   Daniels kommentar mycket sann. I själva verket bedriver Säpo med stöd av delar av rättsväsendet terror mot somalier i Sverige. En barnfader satt häktad flera månader i Stockholm för att sedan bara släppas, utan åtal. Omhäktning på vilka grunder?

   Mycket intressant att domaren som omhäktat Göteborgaren var den som dömde i tingsrätten.

 • Allfons Mållgan

  Det skulle vara intressant att se en sammanställning över hur många fällande domar som SÄPOS enorma budget lett fram till de senaste 30 åren?

 • Allfons Mållgan

  Det skulle vara intressant att se en sammanställning över hur många fällande domar som SÄPOS enorma budget lett fram till de senaste 30 åren?