Tigrarna från Angered

Del 21 av 34 i serien Gangstergäng

Tigrarna (Angereds Tigrar) är ett gäng från Göteborgs nordöstra förorter (Angered) som uppges ha bildats någon i slutet av 1990-talet/början av 2000-talet. Angered är hela nordöstra Göteborg och de olika förorterna är Rannebergen, Lövgärdet, Trädgårdsgärdet, Angered C, Gårdsten, Agnesberg, Hammarkullen, Hjällbo och Eriksbo plus en del andra mindre områden/orter som Linnarhult, Olofstorp osv. I början och mitten av 2000-talet ansågs Ali Reza Dashti Pour vara ledare i Tigrarna.

2004 var en medlem i gänget misstänkt för skottlossning mot en restaurang på Kungsportsavenyn i Göteborg, Avenyn 10. Hans äldre bror var en av dem som dömdes för Backaplansbranden då 63 ungdomar dog. Några år senare anklagades de för att vara inblandade i ett antal brutala uppgörelser i Gårdsten och i Bergsjön. Helt klart är att gänget eller medlemmar i gänget var allierade med andra kriminella grupperingar i nordöstra Göteborg för att jaga bort Bandidos och X-team från området. Denna allians gick under namnet Vännerna eller Gårdstensalliansen.

Efter att Ali Reza Dashti Pour lämnade gänget så uppger Aftonbladet och annan media en person vid namn Sader Chanto (eller Sader Chato) från Gårdsten som ledare i gänget. Eventuellt är Sader Chato den person som utsattes för hot och krav på böter från Bandidos och X-team i början av hösten år 2008. Detta var den händelse som kom att utlösa sriden om herraväldet över gangsterverksamheterna i Angered och som slutade med att X-team fick sluta en förnedrande fred med de gäng som ingick i det tillfälliga nätverket Gårdstensalliansen.

Det uppmärksammade mordet i Stockholm på David Abraham Karlberg med hämnd som ett ledande motiv utfördes av en lillebror till en medlem i Tigrarna. Mordet på Karlberg var en hämnd före ett olycksfall med en tredje bror som blev dödad av misstag i en lek med morakniv. Karlberg var den som tillsammans med den tredje brodern lekte med kniven.

I något som verkar vara en utveckling av det gamla gängkriget för att få bort X-team från Angered så har två personer med kopplingar till Gårdstensalliansen skjutits i Bergsjön och ytterligare två skottskadats i Majorna. Den som är misstänkt för dubbelmordet var en av de skottskadade i Majorna. Han anses ha kopplingar till Tigrarna. Den andre skottskadade i Majorna var Asirledaren Dhaffar Al-Tai som förmodligen var målet för attacken. Att mannen med anknytning till Tigrarna också blev skadad kan vara frågan om att han träffats av sina kompisars eldgivning. Asirledaren Süyar Gürbüz sitter i fängelse för förberedelse till mord på Tigrarnas tidigare ledare Ali Reza Dashti Pour och Bandidos tidigare göteborgspresident Mehdi Seyyed.

Andra källor:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia – fortsättningen, 2010

Läs mer: GP1, 2, 3, 4, 5, 6,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

PS. Tigrarna från Angered  ska inte förväxlas med andra kriminella gäng som har haft eller har kopplingar till Sverige som exempelvis Arkans paramilitärer i Jugoslavien med samma namn. DS.

Series Navigation<< La Familia – gangsternätverket i HallandM-16 – ett gäng i Östergötland >>
Advertisements
  1. Pingback: Gängstaden Göteborg | Svensson

  2. Pingback: Naserligan rensar upp i den undre världen | Svensson

  3. Pingback: Man med Bandidoskopplingar skjuten i Backa | Svensson

  4. Pingback: Södertäljenätverket rullas upp | Svensson

  5. Pingback: Svensson Naserligan | Svensson

  6. Pingback: Skjutandet fortsätter i Göteborg | Svensson

  7. Pingback: Hells Angels-medlem misshandlad | Svensson