Skitkommentarer, rasister och troll

Göteborgs-Posten har inte modererat tillräckligt och därmed så har skitkommentarerna, personangreppen och rasisterna dominerat kommenteringen på tidningens webbsajt. Detta har nu föranlett tidningen till vilja strama upp kommentarerna genom att bland annat öka granskningen och moderera hårdare.

På min egen blogg har jag infört kommenteringssystemet Disqus. Samma system används av en lång rad stora svenska tidningar som exempelvis SVD och HD. Något som i stor sett gjort att alla rasistiska kommentarer från troll och tokstollar försvunnit. Ett och annat troll smyger sig in emellanåt, men det är ganska lätt att hantera i jämförelse med hur det var med WordPress egen kommenteringsfunktion. Till en början ledde övergången till Disqus till att jag fick lite färre kommentarer, men nu är det ungefär som innan.

Däremot så finns det fortfarande vissa problem med folk som har svårt att acceptera att  bloggen är min och att jag ytterst bestämmer vad, hur och vilka som får kommentera då vad som skrivs på min blogg är mitt ansvar. För att underlätta för folk att kommentera på min blogg har jag dessutom satt upp kommentarsregler. Dessutom så var det ett krav från myndigheterna att jag skulle ha förhandskontroll av kommentarerna för att jag skulle få ett utgivningsbevis. Men sådant som jag skrivit på min blogg kan man naturligtvis kommentera på en en annan blogg, Facebook eller Twitter utan att jag då modererar. Jag tycker de som anser att jag modererar för hårt använder sig av sådana möjligheter för att kommentera min blogginlägg om de är missnöjda med de möjligheter jag ger på bloggen.

Utöver direkta kommentarer på tidningarnas sajter kan man kommentera via sin blogg och via Twingly får en direkt koppling till den artikel man kommenterar. Göteborgs-Posten har dock en mycket märklig praxis när det gäller detta. Man döper regelbundet om artiklar och då försvinner Twinglykommentarer. Det är som jag ser det uppenbart att det görs med flit och att man som syfte bland annat har att det ska bli så. Svenska Dagbladet döper också om artiklar ibland men då följer Twinglylänkarna med. Det borde kunna vara likadant på GP.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det var banne mig på tiden. Har mailat GP ett flertal gånger om saken, skönt att det äntligen händer något!

 • Anonym

  Hoppas bara att det inte är en ny väg för GP att censurera oss.De har redan tidigare tagit bort obekväma kommentarer även om de följt reglerna.

  • GP censurerar inte. Det är nåt som myndigheter gör. GP modererar och redigerar. Det ska de göra. Det är lagens krav.

   • Anonym

    va faen denna är ju inte aktuell.

    • Anonym

     Sjukt att komma in.

 • Man kan ju inte på allvar mena att GP gett läsarna någon ”större” möjlighet att kommentera artiklar innan.

  Visst har det förekommit ”troll och andra förvridna hjärnspöken” som kommenterat…men att påstå att ämnen har ”kidnappats” känns bara löjligt totalt sett.

 • Anonym

  ”Man döper regelbundet om artiklar och då försvinner Twinglykommentarer. Det är som jag ser det uppenbart att det görs med flit”
  Paranoia kallas sånt. Föralldel inte ovanligt på nätet.
  Ibland har de olika rubriker på artikeln och på samma artikel på förstasidan. Kan ha nåt med det att göra. Det får nån som förstår hur det häringa Twinglyandet fungerar reda ut.

  Inte tycker jag det verkar vara något större problem på GP att ämnen ”kidnappas”, som Ninni J påstår.
  Man får alltid räkna med att rasister tar chansen att komma med inlägg som handlar om hur hemska svartskallar är, oavsett ämnet.
  Inte för att jag kollar alla GP-debatter i detalj men det verkar inte vara vanligare där än nån annanstans.

  Nog verkar GP ganska snåla med möjlighet att kommentera artiklar. Ska man ha kommentarer borde man väl ha det på allt. Fast de kanske inte vill lägga tid och pengar på att rensa allt skitsnack som det då blir (alternativt som de då tror att det blir).

  • Jag har frågat de som är ansvariga för kommentarsmodereringen. De gör det med flit. Det kallas verkligheten. Varför kommentarerna inte följer med hos GP men gör det hos SVDvill de inte svara på (Det är samma företag som sköter bägge två).

   Ingen har hävdat att det är vanligare på GP. Men GP tänker tydligen göra nåt åt det. Det är dock ovanligare på sajter som använder Disqus.

   Ingen tidning har kommentarer och/eller Twinglykommentarer på allt.

 • På vilket sätt gör Disqus att du får mindre ovälkomna kommentarer?

  • När jag svartlista nån på Disqus så kan den överhuvudtaget inte längre skriva en kommentar på min blogg. Med wordpress eget verktyg innebär det att jag ändå måste hantera kommentaren. Som spam visserligen men ändå. Dessutom verkar det fungera så att sådana som ofta blir klassade som spam på andra sajter (SVD etc) automatiskt blir spam hos mig också. Registreringsförfarandet gör också att helt anonyma kommentarer inte är möjliga. Man är alltså tvungen att stå för sin kommentar vilket gör folk försiktigare.

 • Pingback: Färre tidningar använder Twingly | Svensson()

 • Pingback: Näthat och kommentarsfält | Svensson()