Polisen tar itu med Södertäljenätverket, eller?

Södertäljenätverket är ett gangsternätverk som kallas just så då det främst hör hemma i Södertälje. Nätverket går också under namnet Syrianska Brödraskapet då det är starkt förankrat i den syrianska/assyriska miljön i Södertälje. När polisen uppger att nätverket har kopplingar rakt in i politiken, näringslivet och idrottsrörelsen i Södertälje så handlar det om kopplingar till stora etalerade fotbollsklubbar som Assyriska FF och Syrianska FC såväl som till mindre. Det handlar om driekta kopplingar till flera olika politiska partier, däribland sverigedemokraterna men även större partier.

För tio månader sen inledde polisen operation Tore för att bekämpa denna brottslighet och vad jag vet så har man inte nått speciellt långt när man nu går ut i media och pratar om insatsen:

Tio månader har snart gått sedan polisen inledde insatsen mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje – en insats som går under namnet ”Tore” efter skjutningen på Torekällgatan den 2 april förra året.

Polisens kartläggning visar tecken på att medlemmar ur kriminella nätverk och deras släktingar finns engagerade i näringslivet, politiken och idrottsföreningar. Penningtvätt, indrivningar, övertaganden eller bortjaganden av företag och hot har eskalerat den senaste tiden och främst drabbat befolkningen med invandrarbakgrund. Få vill vittna och många problem löses genom att anlita kriminella.
– Vi ser att det finns en parallell kriminell samhällsstruktur, säger Gunnar Appelgren, chef för Aktionsgrupp Stockholm.

I Södertälje domineras också ett konkurrerande gangsternätverk, Bandidosanknuta X-team av människor ur den stora syrianska/assyriska befolkningsgruppen i staden. Huvudorsaken till dessa förhållanden är naturligtvis att syrianer/assyrier hör till dem som står längst ner på den sociala samhällsstegen i Södertälje. Och brottsligheten är högre bland fattiga och arbetare än högre upp i samhället. Det gäller även om många i gruppen är egna företagare med småföretag. Jag har dock tämligen svårt att se att det på något sätt skulle vara relaterat till deras kristna tro även om liknande förklaringar brukar vara gängse i en del politiska kretsar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Någon som är förvånad??

  Den här insatsen skulle genomförts för länge sedan, för lite och för sent.

  • Men den inleddes för länge sen, För 10 månader sen och har i praktiken inte lett till nånting. För gängbrottslighet kan bara bekämpas med långsiktiga social åtgärder, minskad fattigdom, minskade klyftor i samhället, minskad segregation osv.

   • Anonym

    Man kan sätta gängbrottslingar på maxstraff i fängelse totalt isolerade utan någon kontakt med övriga gängbrottslingar. Det skulle garanterat ha viss effekt. Sen kan man ju kombinera det med sociala åtgärder men drägg som är beredda att begå grova brott lär inte nöja sig med att ha det hyfsat, de vill leva i lyx utan att göra något de tycker är tråkigt. Det finns också många fattiga människor som inte är drägg oavsett hur mycket vänstern hetsar mot fattiga och pekar ut dem som kriminella.

    • Nej, det fungear inte. Det har aldrig fungerat i Italien och aldrig funegart i USA. Straff fungerar helt enkelt inte för att få stopp på gängbrottslighet.

     • Anonym

      Det stora problemet med fängelser är att kriminella kan interagera med varandra. Tar man bort allt umgänge med övriga interner blir man av med många problem. Det blir dessutom mindre coolt att ha suttit inne om det enda man gör faktiskt är att sitta och vänta på att få komma ut och inte lära sig hur man blir en bättre brottsling som i nuläget. De behöver inte isoleras från alla människor heller, bara från varandra.

     • Återigen. Förutom att det är inhumant och att jämföra med tortyr så är det meningslöst. Man har prövat det i många länder och det har ingen som helt effekt på nån gängbrottslighet. Så sluta nu tjafsa om det.

 • Anonym

  Repressiva åtgärder har naturligtvis effekt på gängbrottslighet. Vissa individer är så integrerade med sin kriminella livsstil att vi inte har några sätt att få dem att ändra sig. När dessa sitter inne minskar också brottsligheten i ett lokalsamhälle. Men om man inte följer upp med sociala åtgärder för att hindra att nya människor hamnar i kriminalitet så kommer den repressiva effekten bara vara temporär. Man måste alltså bekämpa både symptom och orsaker, tyvärr har vi en regering som siktar mot symptomen och ignorerar orsakerna.

  • Pa_Z. Det kan man tro, men det har visat sig att det inte har det. Det har tillfälliga effekter, lokala effekter, men det kan inte få bort gängbrottsligheten som ofta är baserad på social förhållanden och kulturella specialiteter (Cosa Nostra, Camorran, ‘Ndranghetan är ju typexempel). Just den typen av maffiaorganisationer har vi inte i Sverige, men mc-gängen har inte kunnat stoppas trots 30 år av repressiv verksamhet. Helt enkelt för att den sociala utvecklingen i samhället har gått åt motsatt håll. Den har gynnat gängkulturen och då hjälper inte repressiva åtgärder torts att de enskilda fall och tillfälligt kan hjälpa (Black Cobras expansion stoppades, OG har i praktiken slagits sönder)

 • Anonym

  Repressiva åtgärder har naturligtvis effekt på gängbrottslighet. Vissa individer är så integrerade med sin kriminella livsstil att vi inte har några sätt att få dem att ändra sig. När dessa sitter inne minskar också brottsligheten i ett lokalsamhälle. Men om man inte följer upp med sociala åtgärder för att hindra att nya människor hamnar i kriminalitet så kommer den repressiva effekten bara vara temporär. Man måste alltså bekämpa både symptom och orsaker, tyvärr har vi en regering som siktar mot symptomen och ignorerar orsakerna.

 • Anonym

  Repressiva åtgärder har naturligtvis effekt på gängbrottslighet. Vissa individer är så integrerade med sin kriminella livsstil att vi inte har några sätt att få dem att ändra sig. När dessa sitter inne minskar också brottsligheten i ett lokalsamhälle. Men om man inte följer upp med sociala åtgärder för att hindra att nya människor hamnar i kriminalitet så kommer den repressiva effekten bara vara temporär. Man måste alltså bekämpa både symptom och orsaker, tyvärr har vi en regering som siktar mot symptomen och ignorerar orsakerna.

 • Anonym

  Därav den andra halvan av mitt inlägg 😉

  • Missade det. Otroligt nog. Och klantigt. Vi tycks vara överens (som vi är för det mesta tycker jag).

 • Pingback: Är syrianer/assyrier mer kriminella än andra? | Svensson()

 • Pingback: Ny rättegång mot Södertäljenätverket | Svensson()