Sjukvårdsprofitörerna

Privatiseringen av den svenska sjukvården har inneburit att delar av vården tagts över av riskkapitalbolag, oftast så kallade private equitybolag. Det är företag som sysslar med att plocka ut så stora vinster som möjlig på så kort tid som möjligt ur de företag man investerar i.

För att ytterligare öka vinsterna, profiterna, för alla inblandade organiserar man företagen och de fonder man kontrollerar på så sätt att den som står för kapitalets döljs, fonderna registreras i skatteparadis (ofta Jersey i brittiska kanalen) och utbetalningar till investerare, anställda och partners i de bolag som sköter fonderna sker i de länder där det är ekonomiskt lönsammast och skatten är minst.

Det handlar om att dessa bolag i praktiken förskingrar våra skattepengar. De vinster de tar ut och som betalas av oss skattebetalare undandras beskattning. De blåser oss helt enkelt. Bland de private equity-företag företag som investerat i sjukvårdsbranschen märks Triton, EQT, Nordic Capital och IK Invest.

Största företaget som profiterar inom området vård och omsorg är Carema Care som ingår i den nordiska Ambea-koncernen med 10 300 anställda. Verksamheten bedrivs i tre bolag, Carema Care, Carema Sjukvård och Mehiläinen. Ambea kontrolleras sen våren 2010 av det svenska riskkapitalbolaget Triton tillsammans med det US-amerikanska Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). Triton köpte Carema av det brittiska riskkapitalbolaget 3i i februari 2010. 3i hade i sin tur köpt Carema år 2005. Styrelsen för Ambea betsår av Magnus Lindqvist och Thomas Tarnowski som är delägare (partners) i Triton, Dominic Murphy och Henrik Kraft från KKR samt Jussi Huttunen och Matti Bergendahl.

Carema grundades ursprungligen 1996 och köpte åren därefter upp en rad vårdföretag i Norden. Ambea, som tidigare hette H-Careholding Oy, övertogs och bildades av riskkapitalbolaget 3i år 2005 och året efter köptes Mehiläinen (grundat 1909 och starkt expansivt med en lång rad uppköp av vårdföretag under 2000-talet) i Finland upp. 2007 bytte Carema namn till Ambea och om jag förstått rätt, det gamla Ambea namn till Mehiläinen.

Störst inom sjukvården är Capio som har 9 000 anställda efter att verksamheten i Spanien sålt (14 500 innan dess) och verksamhet i Sverige, Norge, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Capio grundades 1994 och köpte snart upp Lundby sjukhus i Göteborg, 1999 köpte man S.t Görans sjukhus i Stockholm. Det blev det första privatägda akutsjukhuset i Sverige. Samma år började också expansionen utomlands, en expansion som tog ordentlig fart efter Capios börsnotering år 2000. Sjukvårdsverksamheter i en lång rad länder köptes upp under åren därefter och 2005 hade företaget 16 000 anställda. Därefter har olika verksamheter sålts av och diagnostik och labverksamheten knoppats av i ett separat företag, Unilabs med cirka 3 000 anställda, vara 700 i Sverige. Det senare skedde år 2008.

Både Capio och Unilabs kontrolleras idag av riskkapitalbolaget Nordic Capital. Brittiska riskkapitalbolaget Apax är minoritetsägare i bägge. I styrelsen för Capio sitter Robert Andreen och Fredrik Näslund från Nordic, Hervé Descazeaux, Michael Phillips och Khawar Mann från Apax samt Thomas Berglund och Håkan Winberg. Apax har även andra intressen i sjukvårds- och hälsobranschen, däribland svenska Mölnlycke HealthCare. Mölnlycke HealthCare har 6 700 anställda. Unilabs verkar dock ha fler delägare än Nordic och Apax, såsom Global Health Partner (GHP) och Rhino Partners och i styrelsen sitter Paul Hökfelt och Nordics Fredrik Näslund liksom Khawar Mann, Hervé Descazeaux och Steven Dyson från Apax, Per Båtelson från GHP och Rheto Heierli från Rhino.

Global Health Partner (GHP) är en annan privat svensk sjukvårdskoncern, grundad 2006, som kontrolleras av Wallenbergs Investor (14%) Per Båtelson (6,1%), en av Capios grundare och grundare av GHP, och Johan Wachtmeister, också en av grundarna (7,0%). Andra större delägare är Lannebo Fonder (7,7%) och Metroland BVBA (13,7%). I styrelsen för GHP sitter Per Båtelson, Urban Jansson, Andrew Wilson, Lottie Svedenstedt, Karl Swartling (från Investor, också i Cambio Healthcare) och Paul Hökfelt (också i Unilabs). Metroland BVBA tycks vara ett företag med kopplingar till Stena och familjen Olsson via bland annat Bo Wahlström som åtefinns inom Stena såväl som inom Metroland. Metroland BVBA har också ägarintressen i rysk oljeindustri.

Ovan nämnda Cambio Healthcare (200 anställda) med Investors (egentligen dotterbolaget Investor Growth Capital (IGC), ett internt riskkapitalbolag) Carl Swartling i styrelsen är ett företag som gör ett vårdadministrativt system som täcker hela vårdkedjan – från primärvård till slutenvård. Det är en av de största leverantörerna av sådana system i Sverige. Cambio ägs av IGC som också äger en lång rad andra företag inom hälso- och sjukvårdssektorn, även i USA. Däribland Aerocrine, Biotage, Carmel Pharma, Memira och Vårdapoteket. Moderbolaget Investor äger och äger del i ytterligare ett antal lite större företag, däribland Gambro, Mölnlycke Health Care (tillsammans med ovan nämnda Apax), Swedish Orphan Biovitrum samt sjukvårdsföretaget Aleris och Astra Zeneca.

I detta sammanhang är det Aleris som är intressant. Bolaget grundades år 2005 genom en sammanslagning av ISS CarePartner och M&M Medical. Bolaget grundades av Wallenbergs riskkapitalbolag EQT men såldes år 2010 till Investor. Idag har Aleris 5 000 anställda och är stora inom äldrevård och sjukvård. I styrelsen för Aleris sitter Peter Wallenberg Jr, Johan Röhss (också i Mölnlycke Health Care, Caridian BCT, Gambro och Kunskapsskolan) från göteborgsfamiljen Röhss, Bengt Braun, Lars Gatenbeck och Hans Glemstedt.

Inom äldrevården så är det största företaget Attendo Care som kontrolleras av riskkapitalbolaget IK Invest sen 2006 då man köpte företaget från brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint. 1988 började Attendo Care bedriva hemtjänstverksamhet under namnet Svensk Hemservice och under 1990-talet skedde en snabb expansion. 2004 köptes vård- och omsorgsföretaget Capio Omsorg och 2007 förvärvades finska MedOne. Attendo Care har cirka 13 000 anställda och i styrelsen sitter Hans Larsson, Björn Savén (från IK Invest), Gustav Öhman (IK Invest), Helena Stjernholm (IK Invest), Anssi Soila, Michael Fallon och Henrik Borelius.

Bridgepoint äger idag ett annat vård- och skolföretag, Solhagagruppen, som tidigare ägdes av Valedo (Hans Larsson i styrelsen för Attendo är partner och styrelsemedlem där).

Frösunda är att annat stort företag i vårdsvängen, specialiserade på personlig assistans och LSS. Företaget har 3 700 anställda och ägs av det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital. I styrelsen sitter Justin Leong, Göran Fredriksson, Monica Caneman, David Cole, Joachim Drees och Carl Harring.

Ytterligare ett privat företag som profiterar på vården i Sverige är Olivia Personlig Assistans. Olivia ägs av riskkapitalbolaget Procuritas. Ett annat är Humana, ägt av brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital. Humana sysslar med personlig assistans i flera dotterbolag, Assistansia, Din Assistans, Amandas och My Life. Totalt sysselsätts 6 000 personliga assistenter. Man bedriver också äldrevård och omsorg enligt LSS genom Humana Omsorg. Slutligen finns också Förenade Care som ingår i det danska familjeföretaget Forenede Service.

Intressant?
Bloggat: Kent Werne1, 2, 3, 4, 5, Ett hjärta rött, Gemensam, Annarkia,
I media: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, EX, E24_1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!