Idiotiskt med civilkuragelag

Idén om att skapa en civilkuragelag är så otroligt dum att man baxnar. Man kan inte tvinga folk att ingripa i farliga situationer men det är det som en sådan lag syftar till. Att tvinga människor att ingripa när de ser ett brott. Nu kommer förstås folk inte att ingripa oftare bara för att det finns en lag. Man vill ju inte riskera att bli dödad eller lemlästad. Detta oavsett om det finns en lag eller inte. Lagen kommer med all sannolikhet att inte ha någon effekt alls när det gäller antalet ingripanden från vanliga människor mot brott.

Men en civilkuragelag kommer att få andra effekter och det är också vad utredaren av en civilkuragelag kommit fram till. Ett vittne till ett brott beslutar sig för att inte ingripa då ett sådant agerande skulle kunna innebär fara för liv eller hälsa på något sätt. Vittnet begår då ett brott och kan därmed åtalas. Därmed så blir det förstås inte intressant för vittnet att vittna i en rättegång och bevisläget gällande det aktuella brottet försämras. Lagen blir alltså direkt kontraproduktiv. Brottslingar kommer att få det lättare att komma undan straff/vård/åtgärd för ett brott de begått.

En civilkuragelag är alltså något osedvanligt korkat som kommer att försämra brottsbekämpning och rättssäkerheten i Sverige. Istället för att öka uppklarningen av brott är risken stor att andelen uppklarade brott minskar. Istället för att minska antalet brott är det troligt att en eventuell lag kommer att medverka till ökat antal brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Idiotiskt med civilkuragelag”

  1. Alltså, jag förstår inte varför det finns folk i sverige som fortfarande tvivlar på att vår regering INTE vill oss väl. Vad tror ni liksom? Mönster säger allt och mönstret som följts av svenska politiker talar för att man vill ÖKA problemen snarare än minska dem.

Kommentarer inaktiverade.