Förhållandevis få döda i japansk naturkatastrof

Jordbävningen i Japan och den efterföljande tsunamin har dödat förhållandevis . Man pratar om cirka 1 000 döda. En siffra som dock kan stiga allteftersom. Det är naturligtvis väldigt många, men jämfört med antalet döda efter jordbävningen och tsunamin utanför en indonesiska ön Sumatra eller jordbävningen på Haiti så är det ingenting. Då räknades döda i 100 000-talen.

Förklaringen är förstås enkel. Denna jordbävning drabbade ett rikt land med ett väl utbyggt varningssystem för en kommande tsunami. Ett utbyggt tsunamivarningssystem finns dessutom i hela Stilla Havs-området. Dessutom är Japan ett rikt land med hårda och strikta byggnormer som dessutom följs.

Kring Indiska Oceanen finns och fanns inget tsunamivarningssystem och de fattiga länder det rörde sig om drabbades också hårt på grund av sådant som bortröjning av mangroveskogar för räkodlingar eller för att få fina badstränder för turisterna. Tursimen hade också medfört fler hus och boende nära vattnet. Varken Indonesien eller nåt annat av de drabbade länderna runt Indiska Oceanen har haft eller kunnat implementera och garantera så jordbävningssäkra byggnader som finns i Japan. Naturligtvis inte heller Haiti.

Vi kommer i Japan att få se en snabb återuppbyggnad av skadade städer och områden medan Haitis huvudstad Port-au-Prince fortfarande till stor del ligger i ruiner. Japan kommer att vara återställt långt innan Haiti är det.

Naturkatastroferna som jag berört illustrerar skillnader i levnadsförhållanden, sociala skillnader, ojämlikhet, på ett mer än övertydligt sätt. Fattiga människor och fattiga länder drabbas mycket hårdare än rika. Orättvisorna som skapats av kapitalismen och människan sträcker sig ända till naturens påverkan på människans liv.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements