Problem med ytterligare en reaktor i Fukushima

Det verkar som om problemen med en reaktor vid kärnkraftverket Fukushima 1, som delvis exploderade igår, inte är så allvarliga som bilderna vi sett kan ge sken av. Enligt den information som getts så är reaktorinneslutningen intakt och det innebär att de radioaktiva utsläppen inte blir så allvarliga. Även om en härdsmälta troligen redan inträffat. Trots detta så utökade de japanska myndigheterna evakueringszonen och kontrollerade alla människor som evakuerades så att de inte utsatts för strålning på ett farligt sätt.

Däremot så har samma kärnkraftverk fått problem med ytterligare en reaktor där kylsystemet också slutat fungera. Det är samma fel som vid den reaktor som drabbades av en explosion. Konstruktionen av reaktorerna vid Fukushima 1 är en helt annan än i Tjernobyl. Det är så kallade lättvattenreaktorer vilket är samma konstruktion som de flesta svenska kärnkraftsreaktorer har. Det finns inget brännbart material i själv reaktorhärden, vilket var fallet i Tjernebyl så exakt det scenario som inträffade där kan inte inträffa i Fukushima.

Samtidigt kan man anta att myndigheter och kraftbolag gärna vill tona ner faran med olyckor i kärnkraftverk så det finns ingen anledning att tro att den allvarliga explosionen är en helt ofarlig händelse. Inte än i alla fall.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Krassman, Moberg, Kulturbloggen, Fagerlund, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Problem med ytterligare en reaktor i Fukushima”

Kommentarer inaktiverade.