Arbetarprotester runtomkring i Europa

Vi har alla hört tala som revolten och revolutionen i arabvärlden, kanske också arbetarprotesterna i Wisconsin och andra delstater i USA mor nedskärningar, privatiseringar och antifacklig lagstiftning. Men få har hört tals om arbetarproteserna i Spanien, Portugal och andra europeiska länder. Nära oss, men i mediaskugga. Som min bloggkollega Arbetarperspektiv skriver:

Island, Grekland, Spanien, Italien har alla haft stora protester. I Island har man gått längst där den isländska befolkningen i princip gick hem till sin president och sa åt honom att avgå och ta sitt rövarband med sig. Hedervärt, men trots att man fick en annan regering så sitter ändå det isländska folket med Svarte Petter eftersom man är fast med skulderna som en liten klick av finanshögskolelöjdar har tillåtits leka bort. Självklart skulle dessa ha hållits personligen ansvariga för de enorma pengaförluster som de har orsakat och dömts till långa fängelsestraff för förskingring och stöld.

Det har smällt rejält i Aten, grekerna kan det där med protester. I Spanien är arbetslösheten 20% officiellt. De spanjorer jag har hört prata om det säger att den är över 30. EU:s liberala finanspolitik gör att Spanien inte har en egen centralbank och inte kan använda ett räntevapen för att försöka få igång ekonomin. Jag blir inte förvånad om det snart smäller i Madrid och Barcelona.

Men nu har
det smällt i Lissabon också. I elva portugisiska städer protesterade på lördagen flera hundratusentals portugiser mot stigande arbetslöshet, sämre anställningstrygghet och en levnadsstandard som blir sämre och sämre dag för dag. Flera hundra tusen portugiser! Portugal har drygt tio miljoner sexhundratusen invånare. I dagens GP (liberal…) finner man det för gott att i alla fall rapportera om saken. En TT-notis i pappersupplagan som är obetydligt större än ett Daniel-och-Victoriafrimärke. Detta sker alltså inom EU:s gränser! Men det är en regering som GP stöder, och det kanske är därför man är för feg för att skriva upp det lite större?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements