Det finns bara ett alternativ – lägre energiförbrukning

Med anledning av kärnkraftshaverierna i Japan skriver Fredrik Baconier i SVD att det bara finns ett alternativ, nämligen naturgas. Det är naturligtvis totalt felaktigt och det är förstås inget alternativ då det bidrar till växthuseffekten.

Det enda alternativ som finns om vi inte vågar lita på kärnkraften (vilket ju verkar vettigt med tanke händelserna i Japan) och inte vill att växthuseffekten och klimatförändringarna ska ta kol på oss alla är inte naturgas utan ett annat samhälle.

Ett samhälle som inte bygger på ständig tillväxt och som kräver mindre energiförbrukning. kapitalism är då inte tänkbart då själva grundvalen för kapitalsim är ständig tillväxt. Utan en ständig tillväxt kraschar kapitalismen. Så för att få ett samhälle utan ständig tillväxt och med mindre energiförbrukning och resursslöseri krävs med all sannolikhet nåt annat än kapitalism.

Läs om omställning för ett annat samhälle i bilarbetaren Lars Henrikssons bok Slutkört.

184 kr för Slutkört hos Adlibris

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Berget, Badlands, Approximation,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

11 svar på “Det finns bara ett alternativ – lägre energiförbrukning”

  1. Jag håller med dig fullständigt ang. tillväxten. Däremot tror jag inte man behöver ha ett samhälle ”på sparlåga”. Det FINNS många alternativa möjligheter. Ett sånt är ”personalized energy” utvecklat vid MIT:

    Tyvärr hindras ny teknik hela tiden av marknadskrafter.

  2. Du har fått det du fruktar mest av allt. Ett BEVIS på att din bedömning av risken med kärnkraft är fullständigt felaktig.

    1. Och vad är min bedömning av risken då. Så vitt jag vet har jag inte gjort nån bedömning eller uttryckt någon åsikt om kärnkraftens vara eller icke-vara. Även om jag är tveksam till den rent generellt.

      1. ”Ett samhälle som inte bygger på ständig tillväxt och som kräver mindre energiförbrukning. kapitalism är då inte tänkbart då själva grundvalen för kapitalsim är ständig tillväxt. Utan en ständig tillväxt kraschar kapitalismen. Så för att få ett samhälle utan ständig tillväxt och med mindre energiförbrukning och resursslöseri krävs med all sannolikhet nåt annat än kapitalism.”

        Svar nog. Du behöver inte säga mer än detta för att förklara att du inte baserar dina åsikter på något annat än just dina åsikter.

        1. Ja, där säger jag ju väldigt mycket om kärnkraft. Dvs jag säger ingenting om det. Hur är det med läsförståelsen och den logiska slutledningsförmågan egentligen?

  3. Vi får inte glömma Rossis ”kallfusion”, som ger ett mycket lovande intryck. Känner folk inte till detta projekt,
    som skulle vara lösning på alla energiproblem? Nästan gratis, miljövänlig och kraftfull. ”För bra för att kunna vara sant” ? Ja det borde vara det, men det är mycket som inte är vad det borde vara.

    1. Nu är ju det med ”kall fusion” väldigt tveksamt. Ingen har ju heller någon egentlig insyn i Rossis projekt om jag förstått det rätt. Men det vore onekligen intressant om det blev något av det.

    2. Ja, det där har man babblat om i eviga tider, men har fortfarande inte kommit längre än planerna på att koppla generatorer till hamsterhjul för att lösa energiproblemen.

Kommentarer är stängda.