Läget förvärrat vid Fukushimakraftverket

Läget vid kärnkraftverket Fukushima 1 har förvärrats ytterligare en explosion även ägt rum vid en tredje reaktor, reaktor 2. Denna explosion verkar ha varit av en annan typ än de två vid reaktor 1 och reaktor 3. Konsekvenserna tycks enligt rapporter ha varit allvarligare. Samtidigt verkar det som en brand har utbrutit vid reaktor 4 på kärnkraftverket. Den japanska strålskyddsmyndigheten har uppgett att strålningsnivåerna kring reaktorerna nu är ett hot mot människors hälsa på grund av den nya branden. Evakuering av personalen har också påbörjats.

Under tiden fortsätter efterskalven och det gör att människor har svårt att återhämta sig efter den stora jordbävningen och den efterföljande tsunamin som var den som ödelade mest, utplånade städer och dödade tusentals människor. Att folk därför är mer rädda för en ny tsunami än en kärnkraftsolycka är därför förståeligt. Ett totalt kärnkraftshaveri kommer troligen inte att öda lika många som tsunamin. Däremot så blir skadorna av ett kärnkraftshaveri mer långvarig och mycket svårare att åtgärda och reparera. Ingen kan exempelvis ännu bo i den tömda zonen runt kraftverket i Tjernobyl.

Intressant?
Bloggat: B&P,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements