Revolutionen i arabvärlden rullas tillbaka

Ghaddafitrogna trupper har framgångar i striderna i Libyen. Sakta men säkert rullas rebellerna tillbaks mot öster. Snart (eller redan nu) står de regimtrogna libyska styrkorna utanför upprorets huvudort Benghazi. I Libyen har västvärlden tagit ställning för upproret men gör väldigt lite för att i praktiken hjälpa det upproriska folket i Libyen. En hjälp som skulle kunna innebär framtida problem om den görs på fel sätt och det är väl kanske en av anledningarna till att västvärlden tvekar. Ena annan är kanske att man faktiskt vill hålla sig väl med Ghaddafi om denne ändå segrar. Så har västvärldens stormakter agerat i många många år så det är inget nytt.

I andra delar av arabvärlden har de stora länderna i väst i praktiken tagit ställning mot de revolterande folken. Det gäller exempelvis i Bahrain där USA-allierade diktaturen i Saudiarabien gått in med trupper för att ge stöd till diktaturen där för att slå ner protesterna.. Utan att USA eller något annat land i väst säger flaska.

Länderna i väst agerar inte efter nån slag moraliska principer, man agerar inte utifrån att man vill ha demokrati i arabvärlden. Man agerar bara utifrån rent ekonomiska intressen. Det viktiga för USA och EU är inte folket i arabvärlden utan tillgången på olja. Väst kommer därför inte att ge nåt större stöd till nån utan kommer att agera opportunistiskt för att garantera tillgången till olja. För kapitalismen är demokrati inte ett måste, men olja är det. Utan olja, ingen ständig tillväxt och kapitalismen faller ihop som en punkterad ballong.

Segrar Ghaddafi i Libyen och slås upproren ner i Bahrain och Jemen kommer revolutionen i Egypten och Tunisien också att rullas tillbaks. Det som såg så hoppfullt ut ser då inte längre så hoppfullt ut.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements