Ödle-elit styr världen

Boknytt
Den stora konspirationen
Jon Ronson
Optimal förlag

Ödle-elit styr världen

Kontrolleras vår planet av ättlingarna till tjugo raser av utomjordiska reptiler – exempelvis Annuaki som George Bush är, troglodyterna som bor i grottor, och De långa blonda som liknar svenskar – vilka krigar om de femton dimensionsportalerna, varav bara de i Jerusalem och Tibet är kända? Skulle inte tro det.

Men om vi bortser från om de har gammalt ödle-DNA eller inte: Behärskas inte jorden av en liten, hemlig grupp män av superkapitalister, bankirer, mediamagnater, frimurare och judar? Som sysslar med knarkhandel, pedofili, barnoffer, satanism och folkmord? Typ Bilderberggruppen som träffas för hedonistiska ceremonier i Bohemian Grove i Kalifornien? Nja, men här börjar vi närma oss sanningen.

Detta enligt den judisk-brittiske journalisten Jon Ronson, som skrivit den roande och oroande boken ”Den stora konspirationen – Möten med extremister och den lilla elit som styr världen”. I vilken han bland annat beskriver sitt besök i Bohemian Groves djupa tallskogsberg, där mäktiga män från mäktiga stater kopplar av med studentikosa tramsigheter. Vilka tolkas som ondskefulla globalkonspirationer av de tokdårar av nynazister, Ku Klux Klanare, extremislamister och högermilismän som Jon Ronson minglar med medan de misstänksamt stirrar på hans karikatyrsemitiska näsa.

Just judar och dess allierade (som beter sig som judar) återkommer ständigt bland de sjövilda konspirationsteoretikerna. Zionist Ockupation Government (ZOG) i USA övervakar med svarta FN-helikoptrar de patriotiska stat-hatarna som förskansat sig i Klippiga bergens frihet. Fast Jon Ronsons välskrivna men lättviktiga bok tar inte upp varför just judarna blivit alla högerreaktionära krafters favoritsyndabock. Förklaringen är denna:

Förbjudna att äga medeltidens rikedomskälla jord, fick judarna ett försprång i den nya tidens handel, vetenskap och politik. Deras religiösa nätverk blev också ett tillitsskapande globalekonomiskt dito i en tid av nationalstatsbildande. De blev därför överrepresenterade bland kosmopolitiska kapitalister och kommunister. Vilket bemöttes av fascismens häxbrygd av avundsjuka, perverterat klasshat och rasistisk nationalism (Numera har muslimerna alltmer börjat ersätta judarna som högerradikalernas syndabockar).

Jag kan se en tidlös evolutionär-biologisk-psykologisk förklaring till konspirationsteorier. Vi människor letar naturligen efter mening, mönster, sammanhang, överblick och kategorier i rummet och tidens kakafoni av intryck. Detta genetiska arv är något i grunden positivt som bidragit till vår arts dominans i världen.

Som alla medfödda tendenser varierar dock meningssökarbehovet individer emellan. De som har ett stort behov av att se sammanhang ser då mönster där sådana inte finns (se filmen ”Conspiracy Theory” med Mel Gibson och Julia Roberts). Detta kan övergå i vanföreställningar av rent mentalsjukt slag.

Den andra förklaringen är politisk-ekonomisk-kulturell. I en tid av snabb globalisering och snabba förändringar – samt en försvagad vänster – ser inte många vanliga människor att den exploatering och maktlöshet de vagt och känslomässigt upplever har att göra med den gamla motsättningen mellan fattiga och rika, klasskamp i klarspråk. Det finns verkligen en liten elit av rika män som har alltför stor makt i världen – storföretagarna och deras politiska marionetter.

Istället riktas ilskan mot vad man tror är hemliga grupper som styr i skymundan, samt mot andra etniska grupper. Fattiga, arbetare och lägre medelklass mobiliseras då inte radikalt och enande av klass/ekonomi, utan konservativt och splittrande av identitet/kultur (se boken ”What´s Wrong with Kansas”). Typ ”judarna suger ut oss” och ”muslimerna tar över”.

Detta är samhällsanalysmässigt en politisk återvändsgränd som tyvärr även vissa vänstermänniskor förvirrat sig in i.

Hans Norebrink

PS. Jon Ronson har även skrivit ”Män som stirrar på getter”, som filmats med bland annat George Clooney. Den som vill ha mer kött på benen vad gäller olika konspirationsfanatiker rekommenderas läsa boken ”Amerikanska fascister” av Chris Hedges.

Läs mer: Fria,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

144 kr hos Adlibris

Advertisements