Bara ynkryggar, förrädare och fascismens agenter kan avvisa hjälp till de libyska revolutionärerna

” Bara ynkryggar, förrädare och fascismens agenter kan avvisa hjälp till de spanska republikanska arméerna”. Det var vad Leo Trotskij sa om de människor och länder som försvarade linjen att man inte skulle blanda sig i det spanska inbördeskriget mellan fascisten och blivande diktatorn Franco och republiken. Det är precis samma resonemang vi borde föra när det gäller Libyen idag. Det ska var en självklarhet att vi stöder upproret, Nationella övergångsrådet och de revolterande mot diktatorn Ghaddafi. Som min partikamrat Andreas Malm uttrycker det på SVT Debatt:

Vi står därmed inför en intervention som inte liknar någon annan sedan kalla krigets slut, eller ens sedan andra världskrigets: en genuint folklig revolution vädjar om bistånd för att balansera upp de militära styrkeförhållandena. Den logiken passar inte in på, säg, Iran 1953, Irak 1991, Kosovo 1999 eller någon annan intervention i färskt minne. Vänsterkrafter i Europa kan då välja att motarbeta revolutionärernas önskan, i trohet till gamla paroller – eller ge dem sitt ovillkorliga stöd.

För så är det ju: en revolutionär vänsters uppgift är att sätta revolutionens överlevnad och seger i första rummet. Och det torde vara solklart för alla att Khaddafi utan intervention skulle lyckas ta död på den libyska revolutionen och begrava sitt folk levande för all överskådlig framtid, med hjälp av sin överlägsna eldkraft och sin total brist på gränser. En seger för Khaddafi skulle vidare få massornas självförtroende i hela regionen – så skyhögt efter segrarna i Tunisien och Egypten – att sjunka djupt, i värsta fall under marken. För de som vill se frihet och demokrati i Mellanöstern finns det följaktligen bara en rimlig slutsats: militär hjälp till revolutionen omedelbart, inte en dag senare. Oavsett varifrån hjälpen kommer.

Lyckligtvis är detta också den position som det mesta av den svenska vänstern – inklusive Vänsterpartiet och Ung Vänster – intagit. Men den har också en följdsats. Även svenska plan bör skickas till Libyen. Om vi nu har skaffat dessa jas-plan, vad kan vara bättre att använda dem till att skydda och stödja en arabisk revolution för demokrati och social rättvisa? Må det så vara folkpartister och moderater som skickar i väg dem: vänstern kan bara jubla om även de – de facto – ställer sig på revolutionens sida. De får gärna fortsätta till andra länder och ta strid, med lämpliga metoder, mot sultan Qaboos, kung Abdullah, president Saleh och alla de andra tyranner som desperat försöker hålla tillbaka folkets flodvåg.

”Bara ynkryggar, förrädare och fascismens agenter kan avvisa hjälp till de libyska revolutionärerna”. Det är förmodligen vad Trotskij skulle sagt om han levat idag.

Läs också en intervju med Gilbert Achcar om Libyen.

Intressant?
Bloggat: Mullvaden, Röda Malmö, B & P,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, DN1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, GP1, 2, 3, 4, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Not: Citatet från Trotskij är hämtat från en intervju med Trotskij av franska nyhetsbyrån Havas i februari 1937, publicerad i Labor Action 17 april 1937, citerad ur Leon Trotsky The Spanish Revolution (1931-39) Pathfinder Press, New York 1973

Advertisements

28 Replies to “Bara ynkryggar, förrädare och fascismens agenter kan avvisa hjälp till de libyska revolutionärerna”

  1. Det var ju mest för att slå mot alla trottesekter som finns där ute och som agerat ryggradsmässigt bara för att finna att deras gud inte håller med dem.

 1. Jisses, med så korkade kommentarer från Trotskij hade han nog mest setts som en dagens Per Ahlmark. Andreas Malm ja, krigsromantikern som ansåg att alla som inte ville bomba Serbien var islamofober.

 2. Jag är inte mycket för att citera Gurus eller ”Ledare” eftersom jag inte har några, men Trotskijs ståndpunkt ovan är riktig i ärendet. Just den här gången…det finns många gånger jag tycker han hade fel. Det är inte för enstaka ståndpunkter hit eller dit som jag finner honom läsvärd utan för hans viktiga grundtankar runt klasskamp och arbetarrörelse, inte minst byråkratins faror.

  1. Jaha, så då är det rätt att kalla mig ”ynkrygg, förrädare och fascismens agent”. Sekterismen inom gammelvänstern förnekar sig inte. Vi ska nog vara glada över att socialistiska partiet har så få röster som de har, om det är sådana åsikter de gillar.

  2. Jaha, så då är det rätt att kalla mig ”ynkrygg, förrädare och fascismens agent”. Sekterismen inom gammelvänstern förnekar sig inte. Vi ska nog vara glada över att socialistiska partiet har så få röster som de har, om det är sådana åsikter de gillar.

    1. Stämmer visserligen, men vad syftade Trotskij på? Och i ärlighetens namn kanske det även skulle kunna bero på formen av militär hjälp. Jag är helt enkelt fruktansvärt skeptisk till NATO:s bombkrig vilka hittills enbart visat sig bra för att sprida död och förintelse. Ännu mer skeptisk är jag till att ge rätt till militära angrepp utan att ens definiera upp villkoren för när de ska upphöra.

     1. Jag är också mycket skeptisk till interventionen. Men ser den som nödvändig. Min inställning är alltså mycket lik Gilbert Achcars. Själv skulle jag normalt inte använda språkbruket i min rubrik alls.

      Trotskij syftade på (om jag förstått rätt) regeringarna i länder som Storbritanninen och Frankrike, samt på en del vänsterkrafter som exempelvis det dåvarande svenska Socialistiska Partiet och liknande partier i andra länder, vilka var för non-interventionsinställningen i världen.

  3. Trotskij hade fel stup i kvarten. Precis som alla andra människor. Och vem vet, vi kanske har fel i denna fråga. Det är svårt att veta just nu.

 3. Att inte militärt stötta den spanska antifascistiska republiken under inbördeskriget, extremt trängd och hjälpbegärande som den var, är i mina ögon beroende av ANTINGEN ynkryggeri, förräderi eller fascismsympatier. T ex var sossarnas förbud för svenskar att ta sej till de spanska fronterna som frivilliga inget mindre än förräderi. Och inte ett uttryck för Francosympatier, så klart.

  Upprorsmännen i Benghazi och annorstädes i Libyen, på gränsen till utplåning, begärde desperat den hjälp de kunde få. Om de dödas eller fördrivs till siste man är embryot till revolution i Libyen utplånat, kanske för generationer. Att då inte stötta rebellernas krav på militärt stöd faller, som jag ser det, också under kategorin förräderi. Förräderi mot revolutionen. Av det följer inte att jag eller de begär markinsatser, eller är naiva och positiva till imperialismens frihetslögner. Revolutions överlevnad i Libyen beror i detta nu av om Khadaffi kan stoppas militärt från att släcka den sista, militärt svaga, lågan… stoppas av vem som helst. Alternativet är massflykt av rebeller och massmord på deras släktingar, vänner och sympatisörer. Gata upp och gata ner, från hus till hus. Tills Libyen är tyst som graven.

  1. Pacifister är alltså ynkryggar? Ja, vi vet nog att hålla oss borta från socialistiskapartiet då. Kalla mig gärna för ”förrädare till revolutionen” när du ändå är på ditt mest sekteristiska humör. Sen kan du skjuta mig mot en mur.

   Maken till floskler folk kan spotta ur sig…

   1. SP är inte pacifistiska. Det är helt klart. Så det är förmodligen inte ett lämpligt parti för pacifister, men förmodligen är det inte heller omöjligt för pacifister att vara med.

 4. Hampus: Jag säger inget om ynkryggar och att du insinuerar att jag förespråkar avrättningar är inget annat än en lögn och en oförskämdhet. För övrigt är Socialistiska Partiet ett åsiktsmässigt brett parti, vilket inte minst diskussionen runt Libyen visar. Om du stöder kampen för ett demokratiskt klasslöst samhälle är du välkommen i SP nästan oberoende av övriga ide’er. Hos oss finns ateister, religiösa, pacifister, gatukämpar, you name it, förenade i strävan efter socialismen. Vi är små men allt annat än sekterister.

 5. Jag håller med om att vi måste ge stöd åt de libyska revolutionärerna, inkl. vapenstöd. Men det här är ju inte samma sak som spanska inbördeskriget, det har mer gemensamt med östblockets fall i så fall.

  Libyen är en slags välfärdsstat med högst HDI på hela kontinenten, kapitalister/oligarker planerar redan nu att stjäla åt sig av olja och välfärd. Det måste vänstern vara beredda på, så att vi kan stödja det libyska folket mot de krafter som kommer att använda maktvakuumet för att skaffa sig makt och rikedom.

 6. Sara S; Jag tror och hoppas att vänstern i bred bemärkelse är beredd på Imperialismens ambitioner. I SP är vi det utan tvekan.

 7. Skicka JAS? Tested in action, tja kanske kan ge ett uppsving i førsæljning. Men jag mår riktigt dåligt av att se en sådan vilja att skicka død till andra lænder. Hjælp, givetvis, men med vapen??

  Mvh
  Mikael

  1. Hur tror du annars att man besegrar en krigsmakt som Ghaddafis. Genom att vifta med blommor och plakat? Hur gjorde vietnameserna? Hur kämpade den spanska republiken (och de fick inte den hjälp de behövde)?

 8. Vad med Kongo, Darfur mm mm mm mm dær bryr sig ingen alls? Och bara i Kongo ær det flera milj dræpta, men dær ser man ingen vilja att hjælpa.

  Mvh
  Mikael

  1. Men hallå! Det finns FN-trupp i Kongo. Och det finns massvis med hjälpinsatser i Darfur. Men detta inlägg handlar nu inte om det. Utan om Libyen.

Kommentarer inaktiverade.