Juholt – högerpolitik och vänsterretorik

Fast egentligen är det inte vänsterretorik han kör med heller. Han kör en publikfriande stil och pratar väl. Men egentligen utan innehåll. Socialdemokraterna har haft kongress och valt en partiledare som i praktiken inte kommer att ändra på någonting i den politik som socialdemokraterna företräder. Inte heller har extrakongressen diskuterat någon förändring av den politisk linjen. Allt förblir som förut fast med en mer folklig och retoriskt skicklig partiledare.

När det gäller Håkan Juholt så företräder han samma politik som socialdemokraterna företrätt de senaste 30 åren. Han är för en ökad tillväxt (vilket inte är möjligt om vi vill rädda klimatet), han är för privatiseringarna i skola, vår och omsorg (vilket motverkar ett jämlikt samhälle), han är för kriget i Afghanistan och krigsmaterialexporten till diktaturer, han är för kärnkraft osv. Jag kan inte se ett enda område där Håkan Juholt är speciellt mycket vänster eller på något sätt radikal. Det är klart att han är mot hög arbetslöshet (men det är ju alla), han är feminist (det hävdar ju alla att de är) osv. Men i praktiken är detta bara floskler som har liten betydelse i verkligheten.

Juholt är inget nytt, Juholt är 1970-talets socialdemokrati minus värnandet om offentlig sektor och det gemensamma. Det är ingen förändring och inget nytt. Därför blir man inte lite förundrad och konfunderad över alla hurrarop och tillrop av i stort sett religiös karaktär som kantat valet av Håkan Juholt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Vänstra Stranden,
Läs mer: Internationalen1, 2,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3, DN1, 2, 3, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  I sådana fall är väl sossarna på högerkantens knorrande om Juholt än mer obegripligt om det nu är så att han är en av dem.

  Men än har han inte gjort mig till sosse iaf. Idéer, snack och visioner är billigt, handling är den enda valutan numera sedan internet gjort ordet värdelöst. Så jag avvaktar och ser vad han gör.

  • Jag har inte sett nåt sånt knorrande. Men han inte en av dem om vi snackar nyliberalt influerade (Damberg, Prime etc). Han är som Göteborgs-sossarna. Höger, populister, näringslivsvänliga, antikommunister, betongsossar, starke man osv.

 • Pingback: Krönika: Juholt – högerpolitik och vänsterretorik | Röda Lidköping()

 • Anonym

  Ännu ett försök till Obama-effekt. Nu ska alla somna om och inte göra nåt själva, för nu ska en ny stjärna fixa allt åt oss.

 • Pingback: Socialdemokratiskt lösmustasch? | Mullvaden()