Svensk FN-anställd dödad

En svensk FN-anställd, en 30-årig kvinna dödades på torsdagskvällen i inbördeskrigets Elfenbenskusten. Hon dödades inte i strider utan av ett vådaskott. Exakt hur det gick till framgår inte av de uppgifter jag har tillgång till. Hon arbetade för de FN-trupper som finns i landet och i en stadsdel i Abidjan som kontrolleras av franska soldater. De franska trupperna är inte en del i FN-styrkan i landet men är samordnad med denna.

I Elfenbenskusten pågår ett inbördeskrig mellan senaste valets erkände vinnare Alassane Ouattara och den tidigare presidenten Laurent Gbagbo som vägrat acceptera valförlusten och vägrat avgå. Gbagbo är på väg att förlora även inbördeskriget. De utländska trupperna (till stor del från imperialistmakter) som finns i landet har tagit ställning för den erkände segraren i valet, Alassane Ouattara. I motsats till Libyen handlar det om marktrupper.

Jag har dock inte sett några som helst protester mot detta från de verklighetsfrämmande och teorisprängda interventionskritiker som föredrog en massaker i Libyen framför ingripande mot Ghaddafi från samma typ av trupper som finns i Elfenbenskusten.  I Elfenbenskusten handlar det i stor utsträckning också om att förhindra blodiga massakrer.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Svensk FN-anställd dödad”

 1. Nu förstår jag inte, De verklighetsfrämmande och blodtörstiga bombanhängarna har just nu fått sin önskan om massakrer tillgodosedd. Det eskalerade kriget skapar just nu en sådan i Misrata.

  Men visst är det skönt att ingen önskat ett bombkrig över Elfenbenskusten. Sådana dödar åtskilligt fler än de räddar. Det vet vi från tidigare försök.

  1. Förutsägbar och meninglös kommentar Hampus. Eller vill du ha marktrupp från FN i Libyen?

   Dessutom tillhör du väl den grupp (i likhet med EriK Svensson) av kritiker mot insatsen i Libyen som är mot Ghaddafi av helt andra skäl än de jag kritiserar. Även om jag anser att ni har fel är er ståndpunkt en helt annan än Clartés, Fib:s, Internationalens osv. Ni har inget svar på hur Benghazis befolkning skulle ha kunnat räddas och inte några bevis på att bombningarna orsakat speciellt många döda.

   Dödandet i Misrata har knappast med bombningarna att göra. Att hävda det är faktiskt inte seriöst. Det har med Ghaddafis inställning och hans trupper att göra.

   1. Jag kan bara konstatera att ”räddningen” av Benghazis befolkning (en del av dem har sedmera dödats av rebellerna istället) skett på bekostnad av ett eskalerat krig där folk nu dör i Misrata. Jodå, det har med bombningarna att göra. Gaddafi drevs nämligen bort från Misrata en gång och intar nu staden igen. Skotten och dödandet som pågått där hade inte skett om man inte gett kriget konstgjord andning.

    Och det kan vara en tanke att se vad det är för en ”rebellarmé” man nu talar om. Se exempelvis Free Libyan Army som leds av en man från Fairfax, Virgina. Alla hans topprådgivare är hans söner.

    http://abcnews.go.com/Blotter/libyan-rebel-general-fairfax-virginia/story?id=13256324&page=1

    Och sen har vi männen som stridit mot USA i andra länder.

    http://uk.ibtimes.com/articles/127333/20110328/libya-rebels-army-benghazi-gaddafi-army.htm

    Och nu ska vi ge dessa grupper vapen. Så de kan börja slåss mot varandra sen om Gaddafi slängs ut. Ett bra recept för att skapa en permanent konflikt och göra livet till ett helvete för befolkningen i Libyen.

Kommentarer inaktiverade.