Folkrörelse på arbetsplatsen

Hopsnackat
Red. Frances Tuuloskorpi
Vulkan

Folkrörelse på arbetsplatsen

En antologi med arbetsplatsberättelser om hur man kämpar som kollektiv. Det är viktigt att lärdomar om hur man organiserar kollektiv kamp sprids. På det sättet känns boken intressant och angelägen. Problemet är att de flesta berättelserna faktiskt är ganska tråkiga. Lite träiga helt enkelt. De fängslar inte och blir därmed klart sämre också som berättelser om hur man kan kämpa. De funkar helt enkelt inte så som det är tänkt. Några är dock lite bättre och tar tag. Bland de jag själv fäster mig vid märks den mycket korta ”Låst”, ”Surströmming” och ”Julvört”. Jag tycker också de av Frances Tuuloskopri skrivna ”pekpinnarna” i slutet är bland det bästa i boken. Och så kan det ju inte riktigt vara tänkt att det ska vara.

Det är möjligt att jag upplever boken på det viset jag gör för att jag i stort sett använt alla de metoder som beskrivs i boken plus några till när jag varit med om facklig och kollektiv kamp på olika arbetsplatser. Kanske funkar berättelserna bättre för unga människor utan den erfarenhet jag har. Det är fullt möjligt. Oavsett vilket så är initiativet till boken bra. Den fyller ett syfte, men hade gjort det bättre om berättelserna greppat tag i läsaren  på ett starkare sätt.

Läs mer: LO-tidningen, Mikael Nyberg, HBT-sossen, Arbetarskrivare,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

103 kr på Bokus

Advertisements