Fortsatt stökigt i Backa

För andra natten i rad har gäng i Backa dragit runt och tänt på bilar. Precis som hösten 2009 tycks en polisaktion ha lett till agerandet. Något som naturligtvis inte gör det hela mindre destruktivt och meningslöst. Vill man protestera mot polisens metoder och arbetssätt är det en ganska korkad metod att bränna upp sina grannars bilar. Det slår liksom hårdare mot en själv och ens likar i förorten än det slår mot polisen. Mer målinriktat verkar dock uppeldandet av tre civila polisbilar på Ringön.

Vill man agera konstruktivt ska man organisera sig och gemensamt bekämpa orättvisor med hjälp av olika mer konstruktiva metoder. Exempelvis på det sätt som ungdomar i Hammarkullen gjorde när de ville stoppa nedläggningar av verksamheter som de ansåg vara viktiga.

Samtidigt ska vi komma ihåg att brottsligheten i Göteborgs förorter är låg. Antalet anmälda brott per 100 000 invånare är i allmänhet i nivån med snittet i Sverige eller lägre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Alf Borkenhagen

  ”Brottsligheten i våra förorter är låg”. Denna undersökningen är bara ett skämt, och säger inget om verklighetetens statistik utan endast hur många brott som anmäls inom respektive stadsdel. Om man tillåter hjärncellerna att aktiveras någon minut, frågar man sig genast hur många kriminella som skulle välja att utföra sina gärningar just i sin egen stadsdel, var man riskerar att bli genkänd.
  Jag tvivlar på att alla personrån som begås på Avenyn, Vasagatan och centrala stan begås av boende just på dessa gator. Ej heller att mopedrånen och väskryckningarna längs med Säröbanan i Askim och Hovås begås av Askims- och Hovåsungdomar.
  Rubriken och undersökningen är nedlåtande mot människors sunda förnuft.

  • Undersökningen är mycket seriös och Sverige har en mycket bra brottstatistik där de allra flesta brott anmäls. I vilket fall som helst är bortfallet inte större i förorterna än i centrum. Undersökningen talar om var brott begås, inte av vem.

   Undersökningen säger alltså inget om vem som begår brott, men andra undersökningar visar att etnicitet saknar betydelse. Invandrare eller inte invandrare är också utan betydelse. Däremot är socialgrupp, klass av stor betydelse. Arbetarklass, fattiga begår fler brott än andra. Vidare är ålder av stor betydelse liksom kön. Ungdomar begår de flesta brott och de är av manligt kön.

   Det är vidare högst troligt att väskryckare i Askim bor just i Askim. Det saknas inte fattiga områden i väster heller. Inte ens i Askim. Pilegården och Kobbegården kanske du har hört talas om.

   Din kommentar avslöjar bara saker om dig själv som exempelvis ditt förakt för andra människor och din oförmåga att läsa undersökningar korrekt.

   http://www.zaramis.nu/blog/2011/03/30/brottslighetens-orsaker/
   http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/14/brottslighet-och-ungdomar/
   http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/13/brottslighet-och-klass/

 • Anonym

  Värt att notera i det här fallet är att ”polisaktionen” var att en moped/MC med två personer på blev påkörda vid en jakt efter att de gjort inbrott på ett företag på Hisingen.

 • Pingback: Bussarna kör inte till svenneförort | Svensson()

 • Pingback: Otrygghet i förorten | Svensson()