Varför i helvete behöver EU kartlägga hur vi reser?

EU ska snart besluta om att uppgifter om flygresenärer ska lagras i 5 år. Beslutet är vad jag förstår helt onödigt. När det gäller misstänkta brottslingar finns inga problem att skaffa uppgifter och lagra dem hos polis och andra myndigheter redan idag. Det nya registret behövs alltså inte av den anledningen. Att man uppger det som syftet med registret är rena ljuget. Enda syftet med det nya registret blir alltså att försöka hålla ordning på helt vanliga medborgare som man tror kan ställa till politiska problem för makthavare.

Myndigheter kan lätt övervaka såna som mig, vilka jag möter, vilka toppmöten vi åker på, vilka demonstrationer vi planerar och vilka vi är som träffar varandra på olika håll. För att göra det idag krävs ett stort antal agenter som följer efter flera av oss, kollar vår mejl, lyssnar på våra telefoner. Med registret blir det hela enklare. Uppgifter från registret kan användas för att sätta dit folk från tredje världen som jag och andra aktivister träffar. Upprorsmän, dissidenter, aktivister och gerillaledare från länder där västmakterna stöder diktaturer kan råka illa ut. För det är just sådant som det nya registret kan och kommer att användas till.

Det nya registret över hur vi reser är helt enkelt helt oacceptabelt, en inskränkning av demokratin och ett ingrepp i den personliga integriteten. De man behöver komma åt, folk inom den organiserade brottsligheten och eventuella terrorister har sådana resurser att de ändå kan undvika registreringen. Så ur den synpunkten blir det nya registret inte mer användbart än de möjligheter som underrättelsetjänster och polis har redan idag.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Precis. Syftet med övervakning må vara vad som helst, men resultatet blir alltid kväsning av dissidenter av ena eller andra slaget.

    När ni ser sånt här hända i EU, då skall man tänka på att det är sådana som Berlusconi som nån dag kommer sitta och bläddra i det materialet.

  • I grund och botten tror jag det är dummare än så. Man inför dessa regler – för att man kan. Inget särskilt syfte, bara tanken på att det skulle kunna vara bra. Sedan vet vi förstås att ändamålsglidningen senare kommer få de effekter du nämner.