Jägarna – en samling lagbrytare utan trovärdighet, eller?

Ja, vad ska man tro, de svenska jägarna ägnar sig utan skrupler åt en rad bestialiska och plågsamma jaktmetoder i sitt hat mot rovjdur, i sitt hat mot främst varg:

• Vargar överkörda med skoter, skadade och sedan ihjälklubbade.

• Förgiftade åtlar (tex slaktavfall eller kadaver som läggs ut).

• Järnburar gjorda av armeringsjärn, betade med kött där öppningen har hullingar av spetsade armeringsjärn (syftet är att vargen ska fastna med nos huvud).

• Blodindränkta tvättsvampar, komprimerade och frysta, vilka läggs ut i terrängen i hopp om att vargen ska äta dem och drabbas av förstoppning. ”En helt säker och ej spårbar metod”, skryts det om.

• Skjutna vargar som efter skottet blir sparkade av hat.

• Riktad jakt mot vargflockens alfadjuren, vilket leder till splittring av familjegrupper, utebliven parning detta år och mindre överlevnadschans för de kvarvarande (svältdöd?).

• Att licensskjutna vargar vid obduktionen visar på gamla skottskador. Hur kan så många av ett så skyggt och svårjagat djur ertappas med så många skottskador?

Samhället och jägarna själva tar inte tag i dessa övergrepp och olagligheter. Jägarna tycks låtsas som det inte händer. Det finns ingen anledning att ta en sådan organisation som Svenska Jägarförbundet på allvar så länge sådant som nämns ovan förekommer i svenska skogar. Så länge svenska jägare bär sig åt på det sättet är de inte trovärdiga. Att Svenska Jägarförbundet funderar på att ta sin hand från varginplanteringsprogrammet kan man därmed bara skita i. De bör inte och ska inte ha nåt att säga till om i dessa sammanhang så länge de inte gör nåt åt de olagliga jaktmetoder som förekommer. Svaret på deras avhopp bör bli förbud mot licensjakt på varg och en ny målsättning för antalet vargar i Sverige. Minst 1 000 stycken med ett mer långsiktigt mål på 2 000 vargar.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, HD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det är, om det nu inte vore så tragiskt att många tror på skrönorna, lustig läsning att läsa vad många vargentusiaster skriver. Alla påståenden som saknar grund, som i fallet ovan. Att det görs burar av armeringsjärn med hullingar. Japp, jag kan tänka mig ett scenario där såna burar görs. Av vargkramarextremister, för att fotograferas och visas upp som ”bevis” på den eländiga jägarkåren… Om man skulle vilja olovligt och i smyg försöka decimera vargen, så tar man väl inte till en metod som väcker onödig uppmärksamhet? Att ha en skrikande varg fast i en sån bur skulle dra till sig en massa uppståndelse. Glöm inte alla ”vargens vänner” som campar och följer vargen för att skydda den… Att komma med såna grundlösa beskyllningar är rent oförskämt. Men helt i linje med hur extremisterna arbetar.

  Frysta tvättsvampar… Säker metod…. Jag bor i område där vargen är verklighet och där endast ett fåtal vill ha vargen. Inte ens här har jag hört att det skulle vara en fungerande metod. Att initierade tjuvjägare skulle avslöja ett sånt tips till vargfanatiker låter väl lite orimligt?

  Skjutna vargar som sparkas efter sin död. Med tanke på det oerhörda fåtal vargar som skjuts och den enorma uppmärksamhet det var runt dessa jakter tror jag att vi hört talas om detta fenomen tidigare om det förekommit. Sen undrar jag å andra sidan, skulle den döda vargen ha tagit skada om den nu blivit sparkad? Och är artikelförfattaren en vargjägare eftersom han nu verkar ha varit med när vargar fällts? Eller, nej det troliga scenariot är väl det vanliga. Skribenten fantiserar fritt!

  Som i exemplet där han får till det så att när inget alfadjur finns så drabbas djuren av svältdöd? Vilken slutsats! Snacka om att fantisera.

  Som sagt vore det inte så tragiskt att jag faktiskt tror att många av dessa vargförespråkare faktiskt tror på egna och sina gelikars fantasier så är det en komisk läsning.

  • Närt alfadjuren dödas så brukar flocken ofta splittras. Istället dör en flock kan man då ha vargar som vandrar långa sträckor och utgör ett större problem för fårägare och andra. Det är vad man kan läsa i de forskningsrapporter som finns.

   Nu skjut det ju förmodligen betydligt fler än de som jags genom skyddsjakt och licensjakt. SÅ det är en ganska stor andel av den svenska vargstammen som dödas varje år. Det är onödigt att förringa det.

   Du är väl från Bullarebygden kan jag tänka. Det är enda platsen (Dals-Ed/Haldenreviret) där vargvänner varit ute i skogen under vargjakten för att skydda vargar. Tjuvjakt är nu inte så vanligt i de bohuslänska vargreviren som i vargreviren i Dalarna och Värmland. Så jag vet inte riktigt om du är rätt person att uttala dig om hur ovanligt det är (om du nu ens är jägare eller därifrån).

   Enligt de undersökningar som finns om varg i Bohuslän vill dessutom de flesta människor där ha varg. Det gäller i såväl Kynnefjällsreviret, Dals-Ed/Haldenreviret och Bredfjällsreviret (jag har länkat till den undersökningen i ett annat inlägg om varg i Bohuslän). Du hittar alltså på. På samma sätt är det I Hasselforsreviret vid gränsen Västergötland/Värmland/Närke. Att majoriteten av folk där vill ha varg där alltså.

 • Anonym

  Bor mitt i ett vargrevir i Dalarna, tycker varg ska få förekomma i vår natur och försöker så gott jag kan att hävda dess rätt att finnas och har även fått respons från många människor jag talat med. Men så kommer Du med sådana här ogrundade påståenden. Hade något sådant förekommit här hade jag med säkerhet fått reda på det. Påståendet om vargburar, hade det överhuvud taget funnits törs jag med största sannolikhet säga att bilderna visats på förstasidan i våra två större skvallerblaskor men där är det tyst. Bra att du försvarar vargens rätt att finnas men påstående likt dessa gör att de som inte vill ha varg och även de som velar kommer och säger ” hur kan du tro på några som skriver sådant skit” Försvara gärna vargen som jag men kom inte med sådana ogrundade påståenden, det slår bara tillbaka och tror jag gör det svårare både för Dig och mig och alla andra andra som vill ha varg i Sverige att hävda vår åsikt.
  Om du kan visa bilder och eller andra bevis att det förekommit tar jag såklart till baka vad jag nu skrivit och ber isåfall om ursäkt i förväg.
  Med vänliga varghälsningar flor.

  • Nu är det inte jag som kommer med de påståendena utan en annan person, en jägare. Jag har citerat honom från tidningen. Jag vet att något sådant inte skulle förekomma i vargreviret i min hemtrakt, Bredfjällsreviret i Bohuslän. Inte heller tyder något på att det skulle förekomma i de två vargreviren i Norra Bohuslän. Men vad det gäller andra vargrevir har jag ingen aning. Det är möjligt att jägaren ifråga far med falska uppgifter, men nåt har ju gjort att en stor morgontidning varit beredd att publicera artikeln.

   Du är tyvärr inte trovärdig, du talar inte om vilket vargrevir du bor i(det är ju sällan man bor mitt i ett vargrevir eftersom de undviker bebyggelse så mycket de kan) och du är anonym. Han som skrev debattartikeln i tidningen blir ju mer trovärdig då det går att kolla upp vem han är.

 • Anonym

  Bor i Malung och om det inte är mitt i ett vargrevir så vet jag inte vad som menas med det.

  • Nej det är inte mitt i ett vargrevir. Men det är ett område där det finns vargar. Jag känner folk som bor i Svartedalen i Bohuslän, mitt i skogen. Det är mitt i ett vargrevir.

 • Anonym

  Jaha, och vad är skilnaden ? Hur långt från lyan kan man bo för att räknas ? Här går ju vargarna inne i samhället,

 • Anonym

  Men vad menas då med ett revir ? Här finns ju ganska många vargar och om det är så att de är stationära här, är det då inte ett revir ?

  • Du kan väl läsa på sidan dit jag länkade om vad revir är. Det finns flera revir i närheten av Malung, främst kring gränsen Värmland-Dalarna. Bor du däruppe kan man säga att du bor i ett vargrevir. men inte i Malung. På andra sidan Malung och Västerdalälven ligger de närmaste reviren långt bort. Vargarna går förstås ibland utanför sina revir också. Dessutom lämnar ju ungvargar reviren varje år (om det finns några unga vargar i det). Så varg ser man varje år i Göteborgs förorter likaväl som i Malung. 2010/2001 föddes valpar i Aamäck och Äppelboreviren på gränsen mellan Värmland och Dalarna. Andra revir i samma område är Örsjön, Hästberget och Almberget.

 • Anonym

  Nej jag bor närmare Malung så jag antar att jag inte bor mitt i ett revir, men jag tror att vi som bor här inte delar åsikterna att det inte är mitt i ett revir eftersom det nästan dagligen rapporteras om observationer här i närheten av var jag bor. Jag har tyvärr aldrig fått se någon varg här men har däremot sett varg två gånger, en gång mitt ute i skogen och det var en häftig upplevelse och en gång från bilen mellan Mora och Rättvik och det var också kul men går dock inte att jämföra mot att se dem på skidor ute i skogen.
   Ha en bra helg önskar florstunk.

  • Ha du också en bra helg. Nån dag få du säkert syn på en varg. Men min mor som tidigare bodde i Sund, Ramsjö, Hälsingland där det också finns varg såg aldrig nån varg. Däremot spår på vintern.

   Jag vill också för sakens skull klargöra att jag inte är motståndare till vargjakt i sig. Jag är för närvarande motståndare till licensjakt, men för skyddsjakt.

 • Anonym

  Ja det där med licensjakt tycker jag verkar kunna gå lite hipsomhapp om du förstår hur jag menar, kan ju gå hur som helst, däremot tycker jag att man måste ta de som är rädda när vargarna kommer in på tomten på allvar, dessa måste man förstå speciellt om de har småbarn, och om vargarna återkommer dagligen till tätbebyggda områden tror jag nog man måste göra något. Har sett program om problembjörnar i Alaska där man använde gummikulor, smällare m.m. och jag vet inte om det provats i Sverige, men det kanske vore värt ett försök.

  • Det är helt klart att det inte skulle vara behagligt att möta en varg i skogen eller på tomten. Men det är inte så kul att möta en älg heller.

   • Eller för all del en grävling. Riktigt, riktigt otrevligt.

    • Ja det kan det vara. Att möta grävlingar alltså. Såna har jag regelbundet i min trädgård. Har just insett att det numera finns varg alldeles nära där jag har min sommarstuga. En stationär varg har uppehållit sig i området ett år ungefär. Kul. Dessutom finns det lodjur.