Misstänkt för mordet på Elin Krantz anses skyldig

Den misstänkte US-amerikanske 23-åringen, Ephrem Tadele Yohannes, som stått inför rätta för mordet på Elin Krantz anses av tingsrätten vara skyldig till mordet. Han har ännu inte fått nåt straff utdömt då han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Övervakningskameror på spårvagnen hjälpte polisen att hitta honom, men de förhindrade inte ett mord på Elin Krantz:

Alternativen för tingsrätten, när det gäller påföljd, är nu antingen ett mycket långt fängelsestraff eller sluten rättspsykiatrisk vård.

Åklagaren yrkade i sin slutplädering på livstid, med motiveringen:

– Det här är den absolut mest skrämmande död en kvinna kan tänka sig. Och vad skulle kunna vara allvarligare än detta brott.

Datum för definitiv dom avgörs beroende på hur lång tid den rättpsykiatriska undersökningen tar.

Mer personal på spårvagnen och en mer stadslik bebyggelse i Länsmansgården och längs med hela femmans linje hade med all sannolikhet inneburit att Elin Krantz hade levt idag. Övervakningskameror hjälper som sagt vad inte mot våld. Det gör däremot mänsklig närvaro.

Inte heller betyder övervakningskameror nåt avgörande när det gäller att klara upp fler mord eller våldsbrott (även om de i fallet Elin Krantz hade betydelse). Storbritannien har kameror överallt, men har inte bättre uppklarningsprocent än Sverige. Det enda övervakningskameror brukar innebär är att brottsligheten flyttas något samt att en del former av mindre brott minskar. Skadegörelse mot skolor minskar om skolan har övervakningskameror på nätter och kvällar.

Intressant?

Advertisements
  • Anonym

    Vet man att hon blev tvingad av spårvagnen? Följde hon med frivilligt skulle man ju kunna ha haft 100 personer från västtrafik på svårvagnen och det skulle inte hjälpt. Man kan nog inte bli av med brottsligheten genom att postera ut människor överallt i hela sverige som bara står och tittar efter brott.

  • Pingback: Elin Krantz mördare får fängelse | Svensson()