Spotify riskerar sitt varumärke men kanske inte sin existens

Det verkar vara den allmänna bedömningen bland så kallade experter vad det gäller Spotifys kommande begränsningar av sin gratistjänst. Ganska omfattande begränsningar. Experterna menar att piratkopiering inte kommer att öka nämnvärt och att folk inte kommer att ändra sina vanor. Enkelheten med Spotify gör att många stannar kvar trots begränsningarna:

– Spotifys varumärke kommer att ta stryk. Men jag tror inte att folk kommer strömhoppa från Spotify för det, detta är lite grand som en storm i ett vattenglas. Några lämnar tjänsten i ren protest, kanske av ideologiska skäl, men de flesta kommer att betala för sig eller fortsätta med gratistjänsten trots begränsningarna. Beteendet är så invant.

Vad innebär detta för den illegala fildelningen?

– Inte så mycket. Att Spotify begränsar sin gratistjänst lär inte öka den illegala fildeningen på nåt dramatiskt sätt.

Eftersom det finns alternativ till Spotify misstänker jag att experterna har lite fel. Majoriteten av alla Spotify-konton är gratiskonton och jag tror att bara en mindre andel av dessa går över till betalkonton. Det hela blir då en mycket dålig affär för företaget som jag ser det. Begränsningen riskerar bli en dålig affär som kan förändra företagets framtid för gott.

Gratis Spotify Premium!

ett gratis premiumkonto på Spotify genom StreamInvite.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, TKJ, Mike, Fridholm, Nordenfur, FMSJ, Troberg, Kulturbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements