Öka den svenska vargstammen – förbjud licensjakt på varg

Den svenska vargstammen behöver bli större för att den ska kunna överleva för egen maskin. Majoriteten av folk i Sverige är positiva till fler vargar i landet och det finns inga naturliga hinder. Enda egentliga hindret är fördomar och en liten ekonomiskt ointressant men högljudd grupp, de svenska jägarna.

De svenska jägarna har gång efter annan visat sig totalt oansvariga och ansvarslösa när det gäller vargstammen. Man jagar i stor utsträckning alfadjur och dessutom illegalt. Man använder all möjlige olagliga och olämpliga metoder vid främst den illegala jakten. Det finns ingen anledning att ta något dessa organisationer säger på allvar.

Människor har inte angripits av vilda vargar i Sverige på mer än 200 år (men hundangrepp på människor är mycket vanligt), men ändå försöker jägarna nu använda Bergshamrafallet som ett vapen i kampen mot en naturlig vargstam. I Bergshamra utanför Norrtälje angreps en hund av två vargar. Dessa vargar var vad jag förstår inte ens i närheten av människorna som var ute med hunden. Hunden var inte kopplad och sprang lös. I ett känt vargrevir. Det måste man säga var oförsiktigt av hundägarna. Det var alltså helt naturligt och förväntat att hunden skulle angripas av vargar.

Med tanke på jägarnas cyniska och snabbt hopkomna debattartikel i SVD undrar man nästan om inte alltihop varit planerat. Även om det inte är så (vilket det med all sannolikhet inte är) så agerar Jägarförbundet återigen oansvarigt, ansvarslöst och cyniskt när de försöker utnyttja Bergshamra-fallet som i media blåsts upp som en attack mot människor trots att så inte var fallet. I debattartikeln försöker man dessutom lura folk att en majoritet av svenska folket skulle vara mot en ökning av vargstammen. Så är nu inte fallet (enligt de siffror jag sett från SOM-undersökningen om detta)

I länen med varg är det däremot så. Där är 69% mot en ökning av vargstammen (40% är för en minskning och resten för oförändrad vargstam) och 31% för en ökning eller utan åsikt:

I de län där vargen förekommer tycker 69 procent av befolkningen att stammen inte skall öka, hela 40 procent anser till och med att stammen är för stor.

Men det är inte entydigt. I två av länen med vargstam (Stockholms län med 1 vargrevir och Västra Götalands län med 4-5 vargrevir och del av ytterligare minst ett) är majoriteten för en ökad vargstam så vitt jag kan förstå. Och alla inser att i landet som helhet är folk för ökad vargstam. Uppfattningen i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro län lär inte kunna ändra på det. Debattörerna redovisar inte en enda siffra från SOM-institutet som bekräftar det man påstår (jag kan inte hitta undersökningen på nätet).

Däremot hittad jag en undersökning om svenskars attityder till varg:

?Rapporten visade att en majoritet på nationell nivå, 64-73 % och i rovdjurslänen, 56-70 % gillar att vargen finns i Sverige och att det i rovdjurslänen är färre som gillar varg jämfört med 2004.

Och från Wikipedia:

Vid en attitydundersökning från 1999 visade det sig att två tredjedelar av svenskarna kunde acceptera en vargstam på minst 200 djur. En tredjedel kunde tänka sig 500-1000 djur medan 5 procent av de svarande inte ville ha några vargar alls. 56 procent av de som svarade kunde tänka sig att ha varg i närheten där de bor. Mest positiva till att ha varg i närheten av bostaden var tamdjursägare i vargområden. Bland renägare var det dock endast 18 procent som ville ha varg i närheten av bostaden[31], vilket kan ha att göra med att renar till skillnad från andra tamdjur hålls i ohägnade marker.

Det finns bara ett svar på jägarnas lögner och ansvarslöshet. Att förbjuda licensjakt och se till att den svenska vargstammen ökar på naturlig väg.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det var som tusan, jag håller med dig. Vargstammen måste ökas, stoppa all jakt på varg!

  • Sånt händer ibland. Vill minnas att det hänt en gång förut. Fast skyddsjakt på varg bör nog vara tillåten.

 • Anonym

  Vargen är och förblir en infektion och konkurrent bland viltstammar så länge som markägare/jägare och andra accepterar att man får idka viltvård, stödja de vilt som är ätbart (jmf bonden och hans ladugård) och naturligtvis genom jakt få djuren/viltet inte minst för stekpannan. Jag är djurvän från ryggmärgen, men råttor i hönshus var en gång överreklamerade också. Går förresten inte heller att utrota, men bör hållas under lämplig kontroll.

 • Men varför måste ni dra alla jägare över en kant.. Man kan inte skriva att alla jägare tänker så.. Det man måste tänka på är de andra djuren i skogen ochså men det är de ingen som gör. För när det blir mycket varg i ett område leder det till att dom tar älgar i det området.. Det minska mycket på älgstammen. Det en del jägare tänker på det är att få en fin nivå på alla stammarna i naturen.. Men det är de ingen som tänker på.. Det är nästan som en del tänker bara på ett djur men har vi inte flera djur i naturen än bara vargstammen??

  • Det är väl klart att vargen tar älgar. Jag kan inte se nåt problem med det. Mer än att det blir färre bytesdjur för människan. Men det ser jag egentligen inte som ett problem. Det blir helt enkelt mindre mänsklig jakt. Å andra sidan blir det färre trafikolyckor. En bra effekt av minskande antal älgar.

   De jägare som har andra synpunkter är galningarna i Svenska Jägarförbundet och andra jägarorganisationer syns och hörs tyvärr inte. Så det är svårt för en stadsbo att förhålla mig till dem.

 • Här är den undersökningen.
  http://www.som.gu.se/publicerat/presenterat/Presentationsforteckning/

  Finns som pdf-fil i listan, kallas ”vem är rädder för vargen?”.

  • Den visar att det är en överväldigande majoritet som tycker att det är lagom med varg eller för få vargar. De enda som har en markant avvikande åsikt är aktiva jägare. En mycket liten grupp i samhället. Sen påstår redovsiningen att det är en höger-vänsterfråga. Men det är ju en tydlig höger-vänsterfråga där vänstern är positiv till mer varg och högern negativ. FP avviker från mönstret.

   I varglänen har man blivit mer positiva till varg mellan 2009 och 2010 medan det är omvänt i icke-varglän.

 • Ungefär 85 % är för vargjakt i riksdan de enda partierna som är emot är vänsterpartiet och miljöpartiet. det är väldigt många jägare som vill ha varg kvar, det är antalet man kan diskutera. vi har aldrig haft en så stor vargstam i värmland på 170 år.

  • Och? De flesta människor, 60-70% i Sverige vill ha varg kvar, lika många som idag eller ännu fler. Att riksdagsmännen inte följer folkets vilja är ett bekant fenomen.

   • Med statistik kan man som bekant bevisa det mesta, nu är det så att cirka 80 % av svenska folket är för varg och varg-jakt. Som jag skrev förut ”det är väldigt många jägare som vill ha varg kvar, det är ANTALET man kan diskutera”Varg-jakt bör inte betyda att man vill ha vargen utrotad, Men det kanske är svårt att förstå???? för vissa. Ha en bra dag.

    • Du har fel. Du kanske skulle ta och läsa undersökningarna? En majoritet vill ha oförändrad eller ökad vargstam. En minoritet vill ha minskad. En majoritet är för jakt för att behålla vargstammen oförändrad i storlek för att de tror att den svenska vargstammen kan överleva av sig själv då. Problemet med detta är att det ju inte fungerar. För att det ska vara möjligt för vargstammen att överleva på egen hand krävs kanske 1 000 till 2 000 vargar i Sverige.

     • /*Personangrepp, borttaget*/ #AS Vad jag har ifrågasatt är att två till tre landskap skall bära hela bördan med vargstammen. Enligt undersökningar är 70% av Sveriges befolkning för vargjakt. /*Personangrepp, borttaget*/ #AS Är du inte medveten om att man måste jaga varg för att kunna ha samma nivå på stammen (vilket du helt riktigt påpekat att många, inklusive jag,vill ha) eftersom reproduktionstakten hos vargen är 20-25% per år. Värmland och Dalarna har en tätare vargstam idag än vi haft på 170 år, därför är det högst oansvarigt att skrika om en vargstam på 1000-2000 vargar i Sverige, framför allt veckan efter att statens utredare sagt att en stam på 450 djur är tillräckligt….. /*Personangrepp, borttaget*/ #AS

     • Jag fick ta bort fler personangrepp, vilket gjorde ditt inlägg lite konstigt. Men: Jag har inget mot jakt på varg i sig, men menar att licensjakt inte ska tillåtas förrän vargstammen är minst 400 djur. Jag anser vidare att det behövs 1000- 2000 vargar för att stammen ska bli hållbar på sikt (vilket har stöd i forskning, jag har skrivit om det i andra inlägg). En så stor vargstam kräver dock att varg även tillåts i renbeteslandet. Något som förstås innebär förändringar för den lilla minoritet av samer (cirka 1000 personer) som bedriver renskötsel.

 • Det är löjligt att kalla det för personangrepp. Eftersom jag uppfattar det som ohederligt att du censurerar inlägget, bland annat avseende uppgörelsen mellan regeringen och jägarna m m . Detta förfaringssätt är endast ämnat att vilseleda andra debattörer. Därför väljer jag att avsluta debatten med dig och kan bara konstatera att censur verkar vara ett medel för dig liksom för många andra socialister. Jag är väl medveten om att du även kommer att censurera det här inlägget eftersom du inte verkar tåla att andra tycker annorlunda, vilket jag dock anser är en av grundstenarna i vår demokrati.

 • Jag fick naturligtvis rätt.

 • Pingback: Jinge.se » Media medverkar i komplott mot SOS Alarm()

 • Pingback: Systemfel säger bloggaren och systemeraren KAS « miniblogg()

 • Pingback: Björnjakten innebär döden för 300 björnar | Svensson()