Optimisten Lasse Berg

Boknytt
Skymningssång i Kalahari
Lasse Berg
Ordfront

Optimisten Lasse Berg

Grundtemat i Lasse Bergs ”Skymningssång i Kalahari” är människans byte av tillvaro från den lättsamma, förnöjsamma, sociala, småskaliga, ekologiska, jämlika jägarsamlar-samvaron – till den arbetssamma, konsumistiska, miljöförstörande, ojämlika jordbruks-industri-tillvaron

Trots detta hyllar han motsägelsefullt nog dagens nyliberala globalisering med dess ytterligare uppskruvning av miljöhot, arbetstempo, statusjakt, anonymitet, materialism, storskalighet, växande socioekonomiska klyftor, nyauktoritarism i arbetslivet, och marknadsutpressning mot den nationella demokratin.

Vad gäller alla de oerhört allvarliga problem mänskligheten står inför skriver Lasse Berg att; ”Tidigare domedagsprofetior har dessutom alltid slagit fel. Miljöproblemen löser sig ofta av sig själva, eller rättare sagt av att folk får nog.”…”Världen skall tas på allvar. Men man behöver nog inte vara så himla rädd.”

Det här sättet att resonera spelar förstås helt i händerna på miljöhotsskeptiker, klimatförnekare och nyliberaler. De är ofta näringslivsföreträdare och borgerliga politiker som av ekonomiskt egenintresse, teknikoptimism och ideologiskt försvar av marknadsfundamentalismen vill förhindra alla samhällsförändringar. Ja, alla hot mot den tillväxtens ”business as usual” som driver världen mot avgrunden.

Jag tror att Lasse Bergs obefogade optimism inför världens tillstånd helt enkelt handlar om hans personlighet och livserfarenheter. Som han själv skriver har han levt ett oerhört fritt och självförverkligande liv och kunnat syssla med precis det hans velat göra. Precis som en vanlig Svensson som längtar bort från slitjobbet kan få en negativ världsbild, har Bergs fantastiska och underbara liv fått honom att applicera sin egen positiva livsförnöjsamhet på världens tillstånd.

Nej, bäst är Lasse Berg som berättare och superb skildrare av globala kultur- och naturmiljöer. Som när han otroligt nog letar upp den gamle upptäcktsresanden Sten Bergmans kannibal-”adoptivföräldrar” långt inne i Nya Guineas djungler. Vem hade trott att det hade varit möjligt – och att de levde än?

Eller som när han spekulerar i om inte Göteborgsvitsen är språkets urgrund. Jägarsamlarfolket san i Kalahari, som kanske lever allra närmast vårt gamla stenåldersarv, skojar nämligen mycket (precis som på mitt jobb) med hjälp av ordvitsar och sexskämt!

Inget nytt under solen alltså. Kan man bättre än detta fånga hur otroligt lika vi människor egentligen är bortom den kanske exotiska ytan?

Läs också: Skönmålar människans natur,

Läs mer: DN, SVD, GP, EX, Knuff, SR, Allehanda, AB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

219 kr hos Adlibris

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Optimisten Lasse Berg”

  1. Detta är mitt livs viktigaste recension/artikel. Den sammanfattar vad jag kommit fram till efter 30 års funderande kring varför realsocialismen urartade, varför det finns klassamhällen, varför de återuppstår, och vad man kan göra för att förhindra dem.

    Biologen och socialisten Erik Svensson, professor i evolutionär betendeekologi nåt, har läst igenom den utan anmärkningar. Det känns bra eftersom jag själv är amatörforskare på området och gärna vill att någon kollar om man inte fått till det helt galet.

    Så. Hur kan vi vidareutveckla dessa kunskaper och tankar? Låt hundra blommor blomma!

Kommentarer är stängda.