Ytterligare en stökig natt i Tynnered

Jag vet inte varför journalisterna envisas med att bilbränder som sker i Tynnered sker i Frölunda. De två stadsdelarna ligger på var sin sida västerleden och gator med ädelstensnamn, liksom Grevegårdsvägen ligger i Tynnered, inte i Frölunda där det istället är namn med anknytning till musik och radio. De är väl helt enkelt okunniga antar jag (även i Frölunda händer dock ett och annat).

Natten till idag brändes bilar, angreps polisen och en del nyfikna var ute för att titta på de eventuella bråken mellan polis och ungdomar.  En som hävdar att den var nyfiken blev till och med lätt skadad av en sten. Som jag skrivit tidigare så är den bakomliggande orsaken till sånt här, sociala problem med utanförskap (alienation), segregation och fattigdom.

Det som utlöser bråken rent konkret är ofta enstaka polisingripanden som av ungdomar uppfattas som övergrepp. Det behöver inte alls vara felaktigt handlat av polisen men ungdomarna reagerar ofta negativt ändå. Vana som de är vid upprepade och ständiga trakasserier från polisens sida tolkas det meta som polisen gör som negativt. Även om polisen faktiskt gjort nåt bra. Hur det är denna gång vet jag inte.

Även om polisen begått nåt fel och gjort något som kan beskrivas som övergrepp. Även om det handlar om grundläggande sociala problem så är metoden som ungdomarna använder sig av för att protestera, för att uttrycka sin ilska, för att visa sig tuffa och orädda, totalt felriktad. Den drabbar i huvudsak deras egne grannar, deras kompisars föräldrar, deras egen skola osv. Det är idiotiskt och meningslöst. Även om det går att förstå vad som händer.

Precis som Backa där liknande händelser skedde för nån vecka sen är Tynnered inte en av Göteborgs fattigaste och mest utsatta förorter. Det är dessutom, i likhet med Backa, en förort där de flesta som bor där är vita svennar. Och en av de största invandrargrupperna är kristna assyrier. I statistiken kallas de områden som är Tynnered för Guldringen, Skattegården, Grevegården, Kannebäck och Ängås. Låt oss plocka ut några exempel på befolkningsstrukturen i ett par av dessa områden:

I Ängås är 65,2% av befolkningen född i Sverige och 9,2% är utländska medborgare. I Grevegården är motsvarande siffror 60,6% respektive 13%.

Det är liknande siffror i de andra områdena. När det gäller den sociala situationen, fattigdomen, hälsan osv så är dock läget i förortsområdena i Tynnered dåliga:

SDN Tynnered är arbetslösheten och ohälsotalet högre än kommunen i snitt och utbildningsnivån lägre. Inkomsten är dock genomsnittligt högre. Detta ändras rejält när man studerar delområden, i Ängås är alltså arbetslöshetsindex 163,7 och ohälsotalet 184,1 att jämföra med index på 100 för Göteborg som helhet. Index för medelinkomsten är 82,9 och index för eftergymnasial utbildning är 64,9. En situation som är betydligt sämre än i Göteborg som helhet. Situationen är densamma i Grevegården.

Det är detta som är grunden till problemen i Tynnered. Social orättvisa, klassorättvisa, ekonomisk orättvisa. Regeringens och kommunens nedskärningspolitik förvärra läget och ökar klyftorna. Med fler problem som följd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements