Jag tänkte skaffa mig en Iphone…

Men nu vet jag inte. Jag kan inte ha en telefon som registrerar överallt var jag befinner mig. I varje stund. Det äventyrar säkerheten för de jag träffar. Och jag träffar ibland folk som har anledning att vara försiktiga, Motståndsmän, gerillaledare och aktivister i diverse diktaturer. Politiska aktivister i västvärlden inför känsliga demonstrationer.  Osv.

Jag hade tänkt att skaffa en modern mobiltelefon för att kunna ha med mig på gatan. I toppmötesdemonstrationer, på presskonferenser och utanför rättegångar. För att lätt kunna dokumentera vad jag gör, för att kunna direktrapportera och inte vara beroende av en dator för att skriva. att släpa med sig en dator i en demonstration där det kan bli våldsamt gör att man inte kan befinna sig där man tycker man borde vara. Man måste vara mer försiktig.

Därför hade jag tänkt skaffa en modern mobil. En iphone för jag gillar Apple och använder Mac. Men fan vet hur jag ska göra nu. En iphone som jag jailbreakar kanske blir alternativet. Eller nån annan telefon.

Intressant?
Bloggat: Jardenberg, Kjellberg, Deeped,
Borgarmedia: DN, SVD1, 2, IDG1, 2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tags: , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements
 • Nä fy, det låter som KGB:s eller Securitates dröm!

 • Anonym

  Även en vanlig mobil registerar med ganska stor (lika?) nogrannhet var du är om vi nu pratar myndighetsövervakning.

  Själv lever jag i vad man kalla en repressiv polisstat där det i varje gathörn finns poliser i uniform eller utan. Jag kan inte skriva vad jag vill i epost (om jag inte använder PGP) och där jag i vissa lägen pratar väldigt tyst med den mittemot eftersom jag kallt räknar med att det finns mikrofoner. Det finns saker jag inte pratar om med mina annars fantastiska lokala kollegor. Man utvecklar med tiden en förmåga att tala i tungor…
  Samtidigt är det oundvikligt att ta risker. Men det är mina lokala counterparts som sätter risknivån. Inte jag. Jag följer med men vissa känsliga meddelanden som når mig elektroniskt svarar jag inte på.

  Titta gärna på http://www.frontlinedefenders.org/ webbsida. Front Line har alldeles utmärkta manualer för aktivister som är tvungna att hantera säkerhetsfrågor. Front Line är en ledande intl MR-organisation, inte så välkända utom för MR-aktivister men otroligt professionella.

 • DEt finns väl en och annan arbetare som tagit livet av sig på deras fabriker? kanske inte det bästa företaget å köpa skit av. Förutom att de fuskar med reklamationer å liknande.

 • Säkraste kommunikationsmetoden för att slippa att bli avlyssnad och spårad, måste väll ändå vara det klassiska, ”två tomma konservburkar och ett snöre.”

  Nåja, skämt och sido, så har vi här hemma i familjen krypterade mobiltelefoner, så ingn utomstående kan höra vad vi inom familjen talar om. Krypteringen kan även installeras på vänners mobiltelefoner om man så vill. Man kan också ringa via en tredje part så kollrar man fullständigt bort all försök till att se var man befinner sig via GPS när man ringer.

  Men fråga mig inte riktigt hur det går till. Det är min son som är teknikfreak när det kommer till sådant.

  • tyvärr får jag göra dig besviken. det blir svårare, men absolut inte omöjligt att lyssna på dina samtal. och till problemet att ni inte vill att någon ska veta var ni är. ledsen men så fort du slår på din telefon så vet en stor dator om var du är, systemet för mobiltelefoni skulle inte fungera annars, hade inte varit kul om du fick en massa fakturor från andra länder för att dom tror att du varit där, normalt så verifieras det bara grovt var den är, men systemet vet vilket land, vilken stad, vilken mast och tom vilken av antennerna som du har kontakt med. så tyvärr, osynligheten fungerar nog bara med hederlig bongo trumma.

 • Information ska vara fri. Därför har Iphone aldrig varit ett alternativ eftersom de vill kontrollera innehållet. Android känns som en bättre lösning.

 • Pingback: Att Iphone är en Itrack har väl vi vetat länge? « Sverige är inte världens navel!()

 • Hela den här historien är en anka för att skapa rubriker och hits till egna siter. Filen ifråga är välkänd av integritetsexperter och säkerhetsfolk. Den finns t.o.m. beskriven i böcker om iphone.

  Filen loggar tid, mobilmast och signalnivå. Det finns ingen information om telefon eller användare i den. Den sänds inte upp till Apple utan är en lokal loggfil och har funnits i alla år. I och med iOS v4 så placerades filen i en volym som innebär att den följer med över till iTunes när man gör backup, det är troligen ett rent misstag (bugg).

  Apple har sen länge svarat på hur man hanterar location-data. Om du stänger av det i telefonen skickas inget någonstans. Inte ens till Apple. Om du har det påslaget läser Apple av location när någon app du använder begär location (Apple initierar det inte själv). Den infon *avidentiefieras* och skickas till Apple. Men den förses med en ny identifiering som gäller ett dygn. Varje dygn slumpar telefonen fram en ny identifiering. Den här identifieringen kan inte kopplas till din telefon idag. Men för säkerhets skull gör man ändå en ny identifierare varje dygn.

  Om du tillåter det kan Apple alltså spåra en telefon under ett dygn, det gör dom för att få teknisk info (därför räcker det med 1 dygn). De kan inte identifiera vilken telefon det är – de ser bara den

  Det här sista finns dokumenterat i en 12-sidig PDF som finns på Apples site. Andra tillverkare gör på andra sätt – Google/Android samlar in location-data kontinuerligt med full identifiering men man kapar ändpunkterna när du rör dig. Man kan då inte se exakt var du bor enligt Google.

  Men du ska inte lita på vad nån på internet säger. Internet är fullt av tveksam andrahandsinformation. Läs informationen som finns från tillverkarna och dra egna slutsatser.

  • Men om jag blir gripen i en demonstration eller vid en gräns kan informationen i filen användas för att kolla vad jag gjort och var jag varit. Det är mitt problem. Och då spelar det liten roll att det hela varit känt länge. Ingen får den informationen när man köper en iphone. Det är vad Jardenberg (som jag länkar till och där jag också plockade upp infon) är upprörd över. Jardenberg är en trovärdig person och källa.

   • Gäller Android också. Där sparas all sån information för den senaste månaden.