Chicago – skyskrapans födelsestad

Del 4 av 11 i serien Chicago

Chicago, länge USA:s andra stad efter New York och numera den tredje staden efter New York och Los Angeles är idag fortfarande en av världens riktigt stora skyskrapestäder även om det inte finns så jättemånga skyskrapor i staden. Några av de mer kända finns där dock. Chicago är också staden där skyskrapan skapades. 1882 var 10 våningshuset Montauk Building högst och det första huset som kallades för skyskrapa. 1885 var Royal Insurance Building på 13 våningar högst och 1890 så stod 16-våningarshusen Monadnock och Manhattan färdiga. Två år senare överflyglades de av Masonic Temple på 21 våningar.

1929 stod vad som då var världens största hus, om än inte högsta, Merchandise Mart (där jobbar min dotter), klart liksom Civic Opera Building med 45 våningar. Andra iögonenfallande skyskarpor byggdes på norra sidan av Chicago River, däribland Tribune Tower, Wrigley Building. I själva centrum, The Loop som det heter efter den ögla av högbanan som inringar området, byggdes bland annat Chicago Board of Trade. Sen bggdes inte många skyskrapor i Chicago förrän på 1960-talet och framåt. Först ut var dock Prudential Building i The Loop, strax norr om vad som idag är Millennium Park. Andra byggnader som sköt upp i samma område var Inland Steel Building, Standard Oil Building (idag Aon Building), Chicago Civic Center (Richard J Daley Center), Brunswick och First National Bank Building. Samt en bit utanför The Loop, Chicagos mest kända skyskrapor John Hancock Center (i denna byggnad jobbar min svärson) och Sears Tower (idag Willis Tower). Från min dotter vardagsrum i Lakeview i norra Chicago kan man se Sears Tower i änden av gatan som går utanför (eller nedanför) fönstren.

Hard Rock HotelChicagos vackraste skyskrapa är dock ingen av de jag nämnt ovan utan en helt annan. Nämligen Carbide & Carbon Building (idag Hard Rock Hotel). Byggd 1929 i en gotisk art-decostil. En fantastiskt vacker skyskrapa. I New York finns en liknande, American Radiator Building, den stadens vackraste. Andra fina skyskrapor är  35 Wacker Drive (tidigare Pure Oil Building och Jewelers Bulding) och 75 Wacker Drive (tidigare Mather Tower och Lincoln Tower). Även Tribune Tower och Wrigley Building är vackra skyskrapor, men de är lite för mycket ”spettekakor” för min smak.

Speciellt med Chicagos skyskrapor är att de traditionellt är multifunktionella medan de i de flesta andra städer är enfunktionella. Typexempel på detta är de två ”majskolvarna”, Marina Center, som innehåller bostäder, hotell, garage, restaurang, badhus, isrink, en marina, bowlinghall och kontor. John Hancock Center innehåller garage, kontor, bostäder, affärer och restauranger.

Chicagos högsta skyskrapor är:

  1. Willis Tower, 442 m, 527 m med master
  2. Trump International, 423 m
  3. Aon Center, 346 m
  4. John Hancock, 344 m, 457 m med master
  5. AT & T Corporate, 307 m
  6. Two Prudential Plaza, 303 m
  7. 311 Wacker Drive, 293 m
  8. 900 North Michigan, 266 m
  9. Water Tower Plaza, 262 m
  10. Chase Tower, 259 m

One Prudential Plaza är  272 meter högt med master, men själva byggnaden är bara 183 meter.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Chicago och första majChicago – järnvägshuvudstaden >>
Advertisements