Orsakerna till tiggeri i Sverige

En stor del av tiggarna i Sverige är romer från det forna Östeuropa. Romer från Rumänien, Ungern, Bulgarien med flera länder. Anledningen till att de kommer till Sverige för att tiga är en djup fattigdom, utanförskap och förföljelser. Ett typexempel på hur det kan vara för romer i dessa länder är det senaste från Ungern där ett fascistiskt garde upprättat ett läger utanför en romsk by:

Ett medborgargarde som kallar sig Vedero har upprättat ett träningsläger i närheten av byn Gyongyospata och planerar att hålla övningar under påskhelgen. Gruppen nekar till att avsikten är att provocera den romska befolkningen.

Regeringen har lovat att göra allt för att hindra brott och enligt polisen hade fem medlemmar av Vedero gripits eftersom deras uniformer kan uppfattas som hot.

Enligt Aladar Horvath, ledare för Romernas människorättsorganisation, evakuerades 276 kvinnor och barn i fredags från byn som ligger nio mil öster om Budapest.

Det är sådant som skapar tiggare i Sverige och andra västländer och det vore en humanitär skandal med rasistiska förtecken om dessa människor kriminaliserades i Sverige bara på grund av att de tigger för att överleva och för att slippa hit och förföljelser. Något som ständigt drabbar den romska minoriteten i länder som Ungern och Rumänien:

Mer än ett dussin romer dödades i ett serie attacker 2008 och 2009. En grupp män som åtalats för morden ställdes inför rätta nyligen. Romer upplever att regeringen inte gör tillräckligt för att skydda dem.

De flesta medborgargarden stöds av högerextrema partiet Jobbik, som hade stora framgångar i valet förra året. Jobbik anser att regeringen inte har gjort tillräckligt för att garantera allmänhetens säkerhet.

Ett annat medborgargarde har patrullerat gatorna i staden Hajduhadhaz i östra Ungern i flera veckor.

Det spelar därvidlag inte heller någon roll hur tiggeriet är organiserat eller inte organiserat. Tiggeriet möjliggör ett bättre liv för många romer och är i praktiken ett substitut för en fungerande social verksamhet från samhällets sida i stora delar av Europa. Detta oavsett att det ibland finns profitörer som på samma sätt som andra kapitalister/företager tjänar pengar på andra människors arbete. Jag har dock inte något att man sätter dit dessa profitörer för de brott de eventuellt begår. Att kriminalisera tiggeri är dock inte vägen för att kunna göra det.

Intressant?
Bloggat: Samuel Karlsson, Leine,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Grundfelet är att vi överhuvud taget släpper in dem i landet ! Har man inget arbete/pengar och bostad har man inget här att göra ! Så enkelt är det ! De fåtal svenska tiggare som syns klarar vi nog av men horder av utlänningar, som är aggresiva och otrevliga finns det ingen plats för i Sverige.

  2. Pingback: Kriminalisera inte tiggarna! | Liberaldemokraterna

  3. Pingback: Tiggeriförbud inte tillåtet | Svensson