Peab inblandat i mutbrott

Flera ledande företrädare för det stora byggbolaget Peab är misstänkta för mutbrott i samband med bygget av en ny fotbollsarena i Solna. Enligt uppgifter ska Erik Paulsson, från ägarfamiljen bakom Peab, var en av de misstänkta. Skulle han fällas för mutbrott innebär detta att Peab i framtiden kan få problem då myndigheter inte får köpa tjänster av företag där ledande företrädare dömts för mutbrott:

Eventuella fällande domar kan få svåra ekonomiska konsekvenser för de bolag som dragits in muthärvan.

Om en företrädare för ett bolag döms för mutbrott får nämligen staten och kommunerna inte köpa tjänster från bolaget, enligt lagen om offentlig upphandling.

Bolaget ska automatiskt stängas ute från alla offentliga upphandlingar, och det hjälper inte om företrädaren slutat sin anställning.

För att bolaget ska slippa problem vid offentliga upphandlingar måste detta kunna visa att den dömde agerat helt på eget initiativ.

Frågan är hur familjen Paulsson kommer att lösa problemet om någon från familjen skulle bli dömd. Säljer man kontrollen av bolaget, avstår familjen från beslutsposter i företaget. I vilket fall som helst är muthärvan kring arenabygget en av de allvarligaste i Sverige. Fullt i klass med fängelsebyggehärvan och muthärvorna i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements