Gängstaden Göteborg

I januari var det ett uppmärksammat dubbelmord i Bergsjön på två personer som ingick i de kretsar som stred mot Bandidos/X-team under 2008-09. En strid som slutade med att Bandidos/X-team fick ge sig och ge upp sitt försök att ta sig in på knarklangningsmarknaden i nordöstra Göteborg dvs de olika stadsdelarna i Angered. Det tillfälliga nätverk som stred mot Bandidos/X-team kallades för Gårdstensalliansen eller Vännerna och bestod av follk anknutna till Naserligan och Tigrarna samt andra mer oberoende gangsters i området. Som finansiärer och uppbackare anses också olika legitima affärsmän i nordost ha ställt upp.

Striderna slutade med att flera i X-team blivit dödade, andra skadade och övriga blev i praktiken tvingade under jorden. Det ledde till att ett möte ägde rum där dåvarande Europachefen i Bandidos, Naser Dzeljilji och andra ur Naserligan samt ledande personer ur Tigrarna enligt obekräftade uppgifter ska ha deltagit. Under mötet gjordes sannolikt en överenskommelse där en viss områdes- och varuindelning gjordes för att få slut på de eviga krigen mellan gängen i Göteborg. Krig som pågått i större eller mindre utsträckning sen 2000-talets början och mellan olika konstellationer. Till en början ofta med Original Gangsters på ena sidan mot främst Naserligan och senare med Bandidos/X-team mot alla andra.

Överenskommelsen såg ut att få slut på krigen men så kom dubbelmordet i Bergsjön. En person är gripen och misstänkt för detta. Han kunde gripas då han själv blev skottskadad vid vad som förmodligen var ett försök att avrätta andreledaren för Asir på Kennedygatan i Majorna. Förmodligen blev han skjuten av sina egna kompisar. Asir ingick förmodligen inte i den överenskommelse som slöts mellan olika gäng efter kriget 2008-09. Exakt vad det innebär för gänget att stå utanför är okänt.

Det senaste dådet i raden av våldsdåd med ingredienser som kan tyda på gangsteraknytning är skottlossningen i Brämaregården där 5 personer skadades. Enligt obekräftade uppgifter kan dådet vara kopplat till jugoslaviska gangsternätverk. Något som kan tyda på inhyrda mördare (något som förekommit under kriget 2008-09) från Balkan. Det innebär kanske att Naserligan är inblandad då detta är det största och starkaste nätverket i Göteborg med kopplingar till Jugoslavien. Att skottlossningen har anknytning till jugoslaver kan slås fast då minst en skadad är av jugoslaviskt ursprung, Det hela började också på ett jugoslaviskt café. Huruvida det är en gangsteruppgörelse eller nåt annat är mer oklart och egentligen bara spekulationer baserat på förekomsten av skjutvapen.

En del tyder på att flera av de skottlossningar som ägt rum i år kan ha med avtalet mellan gängen att göra. De som skjutits, mördats eller utsatts för mordförök tycks vara sådanan som inte accepterat avtalet och uppdelningen av Göteborg och/eller inte ingått i den. Vad uppgörelsen exkat gått ut på eller vilka uppdelningar som gjorts är inte känt. Inte heller är Brödraskapet Wolfpacks och Hells Angels/Red & White Crews koppling till överenskommelsen känd. Hells Angels är trots allt ett av de starkare gangsternätverken i Göteborg. Det är sen gammalt känt att Naserligan och Hells Angels haft goda förbindelser. Man kan misstänka att de fortfarande har det.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements
 1. Pingback: Man avrättad på Erik Dahlbergsgatan | Svensson

 2. Pingback: Naserligan rensar upp i den undre världen | Svensson

 3. Skottlossningen med fem skadade skedde väl inte i Brämaregården? Det skedde väl i Långängen, Kvillebäcken?

  • Nej, Långgängen är en gata i Brämaregården. Det som officiellt heter Brämaregården heter egentligen Kvillestaden och Kvillebäcken är det gamla industriområdet längs med bäcken där det nu ska byggas bostäder.

   • Stadskvarteren kring Långängen hör till Kvillebäcken, kolla vilken karta som helst. Området där det ska byggas bostäder är också en del av Kvillebäcken (från början kallades det för Östra Kvillebäcken).
    Brämaregården heter inte egentligen Kvillestaden, däremot är Kvillestaden en del av primärområdet Brämaregården, likväl som Rambergsstaden, och därvid blir inte namnet på vårdcentralen särskilt förvirrande.
    Förvirringen beror nog snarare på att områden i både Kvillebäcken och Brämaregården ofta går under det gemensamma namnet Kville…

    • Mamma har bott på Långängen, spå länge jag minns har man kallat området för Brämaregården. På spårvagnarn som förr i tiden vände vi Wieselgrensplatsen stod det Brämaregården. Det spelar ingen roll vad som står på kartan. Det vi alla kallar Masthugget (övre Masthugget) heter exempelvis Stigberget på kartan. Stadsdelar som Almedal, Elisedal, Fredriksdal, Burås, Mossen och Getebergsäng som alla i södra Göteborg väl kan definiera finns överhuvudtaget inte på kartan, Gårdsten heter egentligen Gårdstensbergen osv. Vad folk kallar ett område behöver inta var vad som står på kartan.

     • Jag antar att det är någon gammal indelning som fortfarande lever kvar i språkbruket i så fall. Är inte infödd Göteborgare själv så har inte koll på detta. Men jag skulle helt klart säga att även Wieselgrensplatsen ligger i Kvillebäcken, snarare än Brämaregården. Hjalmar Brantingsgatan är skiljelinjen mellan de två områdena (utifrån primärområdesindelningen, vilken iofs kan ses som en rent adminstrativ indelning). 

      Blev mest förvånad då det är första gången jag hör Kvillebäcken refereras som Brämaregården och du har rätt i att det egentligen inte spelar någon roll. Iofs blir nog byggherrarna glada som slipper en massa jobbiga googleträffar för bostadsspekulanterna. 

      Vad som däremot är viktigt är att problematiken med gängbrottslighet i Göteborg uppmärksammas.

     • Många skulle snarare säga att Wieselgrensplatsen ligger i Bjurslätt. Och det är frågan om det faktiskt inte gör det. De traditionella stadsdelarna är inte samma som de administrativa i Göteborg och har aldrig varit. Försök hitta följande i östra Göteborg: Redbergslid, Gubbero, Olskroken, Lunden, Bagaregården, Strömmensberg, Munkebäck, Vidkärr, Härlanda,Torpa, Fräntorp, Björkekärr, Renströmska, Robertshöjd, Kålltorp, Apslätten, Kärralund, Bö, Skår, Stora Gårda, Prästgårdsängen, Överås, Prospect Hill och Jakobsdal. De finns alla som stadsdelar i talet, men inte i allmänhet inte i någon officiell förteckning.

     • Om det är ett stort eller litet problem låter jag vara osagt. Men det är ett problem i alla fall, för mig räcker ett gäng för att jag ska definiera det som ett problem för samhället. I alla fall så är det viktigt att den ljusskygga verksamheten och dess konsekvenser kommer fram i dager då jag tror att det är enda sättet att bekämpa den. 

     • På centrala Hisingen kan man urskilja följande stadsdelar (exklusive Älvstrandens stadsdelar och Biskopsgårdens): Backaplan, Grimbo, Hildedal, Kvillebäcken, Kvillestaden, Rambergsstaden, Lundby, Tolered, Slätta damm, Bjurslätt, Kärrdalen, Kyrkbyn, Gamla Lundby, Sannegården, Bräcke, Krokäng och säkert några till som jag som icke-Hisingsbo inte känner till. Längs med älven har du Ringön, Frihamnen, Lundbyhamnen, Lundbyvass (eller Götaverken), Lindholmen (inklusive Slottsberget), Sannegårdshamnen, Eriksberg och Färjenäs. I Biskopsgården har du Biskopsgården, Norra Biskopsgården, Länsmansgården och Svartedalen. I Backa har du Brunnsbo, Backa, Backa-Röd, Blå staden, Backatorp, Tingstad, Backadalen, Bäckebol plus kanske några till. I Lillhagen har du Kvillängen, Aröd, Lillhagen, Skogome osv. Primärområden är ett modernt byråkratiskt påhitt som inte är gjort av lokalbefolkning.

     • Och Brämaregården? (som jag ser som enbart primärområde och ej som användbart i tal, eftersom jag använder Kvillestaden). Kvillebäcken är ju både något som kan användas i tal och ett primärområde och syftar ju då på två olika geografiska områden varav det ena ingår i det andra. För brämaregården känner jag inte till hur det i talet har definierats. 

     • Fast, som sagt, äldre och infödda göteborgare använder Brämaregården och Långängen synonymt. Primärområden är ointressant. Det är visserligen de officiella namnen, men ändå.

     • Känner ju till dom ställen som du refererar till, kanske med tillägget Lundby strand (kanske samma som Lundbyhamnen?)