Familjen Antonovs gangsterkopplingar

Det kan nog anses klarlagt att familjen Antonov, i vilket fall som helst Vladimir Antonovs far Alexander Antonov, har kopplingar till grupperingar inom den så kallade ryska maffian. I mars 2009 sköts Alexander Antonov ner på öppen gata i Moskva. Han överlevde, men mordförsöket har likheter med andra ryska mord med kopplingar till gangsterverksamhet och kriget i Tjetjenien:

Detta sedan fadern i mars i år sköts ner på öppen gata i Moskva. Alexander Antonov blev svårt skadad men överlevde mordförsöket. Mordförsöket anses hänga ihop med familjens affärsverksamhet:

Huvudägaren i bolaget är ryska miljardären Alexander Antonov, som blev uppmärksammad i våras när han utsattes för ett blodigt mordförsök på öppen gata i Moskva utanför sitt hus. Enligt uppgifter i baltisk press skadades han svårt efter fem skott i magen. Efter flera operationer har han återhämtat sig. Flera finansmän som stått Alexander Antonov nära har uppgett att de tror att mordförsöket har kopplingar till hans affärsverksamhet.

[…]

Enligt ryska medier kan mordförsöket på Alexander Antonov kopplas ihop med andra mord:, däribland ett på Ruslan Yamadayev i Moskva:

The Investigative Committee said in a statement that the unidentified suspect was detained in Moscow on Tuesday on suspicion of participating in the killing of Ruslan Yamadayev, a foe of Kadyrov and former Duma deputy who was shot dead in central Moscow on Sept. 24.

Unidentified law enforcement officials told the Rosbalt news agency that they believed Ruslan Yamadayev was killed by a Chechen group including former Grozny Deputy Mayor Gilani Shapiyev, his bodyguard Khalid Molochayev and Aslan Diliyev, a former adviser to Kadyrov. Shapiyev was shot dead in western Moscow in February.

“It looks like they are trying to make the impression that there is a different group, one that is not associated with the Kadyrov clan, that sought to kill the Yamadayevs,” said Andrei Soldatov, editor of the Agentura.ru web site and an expert on Russian security services.

The Investigative Committee also said it had detained a suspected gunman and an accomplice in the attempted murder of Konvers Group bank chairman Alexander Antonov on March 11 in Moscow. The committee said the two might be connected to Ruslan Yamadayev’s death.

Mordförsöket på Alexander Antonov kan alltså även kopplas till ett mord på Sulim Yamadayev, begånget i Dubai. Dessa mord på de tjetjenska bröderna,  Ruslan Yamadayev och  Sulim Yamadayev, har kopplingar till kriget i Tjetjenien. Bröderna Yamadayev ledde en prorysk milis i Tjetjenien och var fiender till den likaledes proryske tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Bröderna Yamadayev uppges i flera ryska tidningar och på många sajter på internet vara en del av den organiserade ryska brottsligheten.  Sulim Yamadayev har varit misstänkt för kidnappningar och andra brott.

Familjen Antonov har också kopplats till penningtvätt och annan ljusskygg verksamhet:

På många sätt tycks familjen Antonovs affärsverksamhet röra sig utkanten av det som är lagligt och alltsom oftast över på den olagliga sidan:

Ekonomiska olägenheter upptäcktes av Stjetnaja Palata, det ryska riksrevisionsverket, efter att Vladimir Antonov köpte ryska ConversBank. I en tidningsintervju berättade revisorn Sergej Shohin att staten förlorade mångmiljonbelopp i samband med köpet. Detta uttalande ledde dock ingenstans. I december 2007 köpte gruppen nästan 30 % i den holländska sportbilstillverkaren Spyker. Några av bankerna som ingår i Convers Grupp omtalades i ryska massmedia i samband med olika korruptionsskandaler och andra ”gråa” affärer som till exempel penningtvätt, bland annat i Tjetjenien. Alexandr Antonov var även själv utsatt för utpressning, av sin egen säkerhetschef för Akademhimbank år 2004.

[…]

Alexander Antonov gick ut direkt efter grannen och hann ta några steg i riktning mot sin bepansrade Mercedes innan han blev beskjuten från passagerarna i Ladan. 18 skott avlossades från en 9-mm pistol med ljuddämpare. Både livvakten och Alexander skadades. 5 st kulor träffade Antonov i magen, högra axel och handen. En av livvakterna blev träffad i höften. Men skadorna var inte livshotande. Det uppfattades av media som om det var en varning. Många förknippade mordförsöket med Antonovs affärsverksamhet, andra med att han skulle vittna mot styrelseordföranden i Banken NEP, Boris Sokolskij, som åtalades för penningtvätt av 71 miljoner rubel (cirka 18 miljoner kronor). Rättegången där Alexander Antonov skulle vittna började endast några dagar efter attentatet.

[…]

Till sin fördel nämndes Alexander Antonov som en duktig strateg och affärsman som även hade mod att ställa upp i rättegången mot Boris Sokolskij. Attentatet mot Antonov klarades upp ganska snabbt. Speciellt efter att Investbanks styrelse meddelat att man skulle betala 5 miljoner rubel (cirka 1,1 miljoner kronor) för tips som skulle leda till gripande av lönnmördaren. Den 7 april i år greps Aslambek Dadajev, som även var misstänk för ett spektakulärt mord på en tjetjensk före detta Duma-ledamot, Ruslan Jamadajev, framför Vita huset i Moskva den 24 september 2008. Aslambek Dadajev var en lönnmördare som utförde flera uppdrag tillsammans med två kumpaner, men det var inte den utlovade belöningen från Investbank som ledde till gripandet. Det var hjälp från ett vittne som vågade trädda fram efter ett halvår och som såg Jamadajevs mord vid Vita huset från sitt fönster.

Att familjen Antonov idag skulle var helt rumsren är något jag starkt betvivlar. Möjligheten finns förstås att sonen i familjen, Vladimir Antonov, inte har samma kopplingar som fadern Alexander Antonov uppenbarligen har och har haft.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, AB, GP1, 2, 3, DN1, 2, E24_1, 2, VA, Ttela, SVT1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements