Tiggare är inte kriminella

Att förbjuda tiggeri är att kriminalisera människor som redan lever på samhällets botten. Det är att kriminalisera fattigdom och har ingen annan effekt än att de fattigaste av de fattiga får ännu mer problem. Det finns ingen bevisad koppling mellan tiggeri och kriminalitet, det finns inga bevis att tiggeriet i Sverige sköts och organiseras av kriminella ligor (sådant förekommer dock, det har bevisats i Europa och beskrivits i filmer som Zigenarnas tid):

Under två veckor sommaren 2006 kartlade Sociala resursförvaltningens fältarbetare tiggeriet i Göteborg. 19 tiggare identifierades, samtliga romer från Slovakien, Rumänien och Ungern, länder där romer lever under förtryck och i djup fattigdom.

13 av tiggarna kom från Slovakien. De berättade att livet var bättre under kommunismen: ”Då hade alla arbete”. Nu var arbetslösheten bland romer i Slovakien 40-50 procent, i vissa ghetton upp till 100 procent. Att tigga i mer välbeställda EU-länder beskrevs som ett komplement till socialbidraget. För att resan till Göteborg skulle bli lönsam krävdes minst en månads tiggeri.

Fältarbetarna hittade inga belägg för att tiggeriet skulle vara organiserat av kriminella ligor, vilket även bekräftades av Göteborgspolisen. Några tecken på ökad kriminalitet, när det fanns tiggare på gatorna, framkom inte: ”Tiggeri anses troligtvis inte tillräckligt lukrativt för kriminella tillresande, utan de försörjer sig på brott i stället”, står det i fältarbetarnas rapport.

Att förbjuda tiggeri hjälper oss inte att göra livet för romer i Ungern, Slovakien eller Rumänien bättre. Det hjälper inte dem och det hjälper ingen annan heller. Det enda som kan få bort tiggeri är att diskrimineringen av romer i Europa slutar, att de får samma rätt och möjlighet till arbete och utbildning som alla andra. Det som behövs är social åtgärder för att förbättra romernas situation. För om de får det bättre så behöver de inte tigga. Då försvinner tiggeriet. Det gör det inte med förbud.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements