Bra att moderaterna börjar redovisa varifrån de får sin pengar

Moderaterna har enligt partisekreterare Sofia Arkelsten beslutat att de i fortsättningen ska redovisa varifrån de får sin pengar. Ja, de ska inte redovisa alla privata bidrag utan bara sådana över 20 000 kronor per år. Det är verkligen på tiden att moderaterna nu beslutat att göra något som borde varit en självklarhet för länge sen.

Det är bra för demokratin och öppenheten i ett samhälle att ekonomiska bidrag till politiska partier redovisas öppet. Det gör det möjligt att granska partiers politik med hänsyn tagen till vilka givare de är beroende av.

Sverige har länge kritiserats av Europarådet för att det inte finns lagar som reglerar hur partier får och redovisar ekonomiskt stöd. Och moderaterna tycks inte vilja reglera det nu heller. Utan vill kanske att det ska ske med frivilliga åtaganden från partierna. Något som öppnar för godtycklighet och hemlighetsmakeri även i fortsättningen. Det är inte bra för demokratin.

Intressant?
Bloggat: Trotten, Moberg, Andersson,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Arkelsten kryper till korset om partibidragen, eller..? « Röda Berget()

 • Pingback: Sanningens stund närmar sig | Kulturbloggen()

 • Arkelsten har inte ens brytt sig om att förankra detta hos partistyrelsen innan sitt utspel. Vi får alltså vänta tills de sagt sitt. Dessutom har hon enbart nämnt att hon vill redovisa donationer från privatpersoner. Inte ett ord om sådana från stiftelser eller företag. Myglet lär alltså fortsätta.

  • Ja, myglet lär fortsätta. Det är ett utspel för att försöka förhindra lagstiftning.

  • Anonym

   Jag tänkte också så. Men i DN påstods det att M inte tar donationer från juridiska personer andra än privatpersoner, stämmer det så är det nog mest gränsen och försöket att slippa lagstifta om det som är det skumma.

   Det jiddrades en del om oavlönat arbete till S i texten i DN (märkligt hur M definierar sig efter vad de INTE är), då undrar jag om M skulle acceptera att de redovisar gratispropaganda de får från diverse organisationer, företag och ”tankesmedjor”? Halva artikeln handlade om S, men det som stod om S var tämligen irrelevant och handlade om annat än direkta donationer för de har S haft offentligt länge.

 • Pingback: En chefspappas vardag… » Nu ska alla pengar upp på bordet!()

 • Pingback: Vad in i glödheta … | Annarkia()