Hur mycket skit finns det i idrottsrörelsen?

Patrik Sjöbergs självbiografi har avslöjat systematiska sexuella övergrepp från hans tränare Viljo Nousiainen under Sjöbergs ungdomsår. Förutom Sjöberg har också Yannick Tregaro och Christian Skaar Thomassen sagt att de utsatts för övergrepp från Nousiainen. Det finns anledning att tro att det handlar om många fler som den kände höjdhoppstränaren begått övergrepp mot. Stefan Holm verkar dock inte var en av dem, medan det är mer osäkert med Christian Olsson som inte vill uttala sig i frågan. Enligt Sjöberg finns det flera personer som har fått allvarliga problem på grund av övergreppen.

Vidare säger Patrik Sjöberg att det är troligt att pedofiler söker sig till föreningslivet, för där kan de få kontakt med barn och ungdomar utan allt för mycket kontroll. Det verkar vara ett korrekt resonemang även om det verkar relativt okänt hos Bris. Om det är som Sjöberg säger betyder det förmodligen också att vi nu kanske får se flera sådana här affärer rullas upp inom den svenska idrottsvärlden. För Nousiainen är knappast helt ensam om att vara pedofil i den miljön. Frågan är snarast hur mycket skit det egentligen finns i idrottssverige? Inte om det finns eller om det finns mer. Utan hur mycket det finns.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kulturbloggen, Kjellberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Förut var alla män inom barnomsorgen pedofiler. Ska det gå över till idrottsvärlden?

  • Vem har påstått det? Inte jag i alla fall. Varken om förskolan eller om idrottsrörelsen. Så påståendet är irrelevant och egentligen off-topic.

   • ”För Nousiainen är knappast helt ensam om att vara pedofil i den miljön. Frågan är snarast hur mycket skit det egentligen finns i idrottssverige?” Det här är ju en viss antydan om att du tror det finns massor med pedofiler inom idrottsrörelsen.

    • En massa? Snarare fler. Vilket ju också Patrik Sjöberg tror. Det är ju inte nån direkt nån kontroversiell ståndpunkt. De senaste åren har dessutom flera fall uppdagats där idrottsledare åtalats för sexuella övergrepp mot barn.

 • Jag ser fram emot att den förste berättar om en kvinna som har misshandlat någon sexuellt, det vore om något att våga berätta, att visa mod. Att gå emot alla regler och säga att även kvinnor finns, som är tränare och begår övergrepp mot sitt eget kön eller småpojkar. Vissa kanske inte vill uttala sig eftersom de antingen inte har något att säga i sammanhanget eller helt enkelt inte tycker att det angår andra. Man får det allt för ofta att verka som om kvinnor inte har några sexuella begär utan är offer för andras vilja att ha sex. Jag väntar som sagt på att det uppdagas fler pedofiler med bokstaven K än de 20 som greps i den senaste razzian mot 21 pedofiler. Dags att ge pedofili ett tomt ansikte istället för en manlig skugga?

  Jag har hört att Viljo var en tränare av gigantiska mått och hjälpte ett otal förmågor till att idag vara välbärgade och framgångsrika inom sport. Jag kan självklart inte uttala mig om hans metoder, men uppenbarligen gav de resultat. Utan honom hade vi inte haft speciellt många Svenska stjärnor inom friidrott!
  Sexuella övergrepp är självklart alltid fel, men ibland kan saker vara något annat än de är. Ett sexualbrott i Sverige är inte alltid ett sådant i resten av världen. Att ändra sig två dagar efter det man har haft sex av egen vilja är t.ex. inte det samma som att ha blivit utsatt för våldtäkt i … ja någonstans.

  • Anonym

   Alltså lagen är lite förvirrande så jag förstår missförståndet. Men den här typen av övergrepp handlar ofta mer om makt snarare än om sex. Så formuleringen borde väl vara ”man får det att verka som om kvinnor inte har några maktbegär utan är offer för andras vilja att ha makt och dominera”. Häri ligger kanske skillnaden och förklaringen att så få kvinnor trillar dit på sånt här, deras maktsträvan och deras sätt att dominera baserar sig mer på manipulation än styrka, om man nu alls skall generalisera om kvinnligt och manligt. Då det inte har med sex att göra är det inte konstigt att det är färre kvinnor som fastnar och kvinnor använder förmodligen andra metoder för att uppnå sina syften och därmed upplever färre offer att det finns en gärningsman, större frekvens av att lägga skulden på sig själv i sådana fall, men detta är ren spekulation.

   Övergrepp tenderar att fostra narcissister/sociopater och de har naturligtvis en större frihet att fokusera på sig själva och göra vad som krävs för att bli bäst. (Säger inte att Patrik är en sociopat men en smula narcissist är han nog allt.)

   Det som jag reagerade på i detta sammanhanget var denna formuleringen i Christian Skaar Thomassens intervju: ”Ändå var det så uppenbart. Han höll pojkar i handen, satt med dem i knät.”
   För jag har inget emot att man trycker till pedofiler ordentligt, men jag oroar mig för att den typen av formuleringar och de stora mediarubrikerna kommer att leda till att våra barn snart kommer växa upp i en miljö där ingen man någonsin visar dem affektion, vore det ett bra alternativ?

   Det är trots allt väldigt ovanligt, men då varje fall ger förstasidesrubriker så får man lätt intrycket av att man skall passa sig för pedofiler i varje buske.

 • Harry Toepfer:

  Ändamålen helgar medlen, så länge det inte kan skitkastas på feminister.

  Är det så din långa litania egentligen menar?

 • Jag är ovan vid att bemöta troll, tydligt det. Ska inte vara med ett ”inte” i mitt förra inlägg.

  Fail!

  Nåja, ehm … Ja.

 • Jag tror att anledningen till att Stefan Holm inte blev utnyttjad är dels att han var aningen för gammal för Nousiainens preferenser och dels att Johnny Holm förmodligen alltid var med när de träffades.

 • Pingback: Patrik Sjöbergs viktigaste bedrift | Svensson()

 • Jag som homosexuell man motsätter dig mig denna häxjakt! Vi ska kunna älska unga pojkar utan att bli stämplade som pedofiler. Unga män är vackra och vill ofta utforska sin sexualitet tillsammans med män. Gay pride forever!!