Bra med jakt på säl

I motsats till vad som gäller vargen så finns det en livskraftig stam av knubbsälar utmed den svenska västkusten. För varg finns det licensjakt och skyddsjakt. Det borde det inte göra. Utan det borde enbart finnas skyddsjakt så att vargstammen kunde växa till sig till en storlek, 1 000 – 2 000 djur, som skulle göra att den överlevde långsiktigt.

Det finns 15 000 knubbsälar i Sverige, i stort sett alla finns på västkusten. På knubbsäl bedrivs enbart skyddsjakt, men det finns uppenbart underlag för licensjakt också. Säl kan man ju dessutom äta, men vargar äter man ju normalt inte.

Sälar orsakar vissa problem för fisket, framförallt för det mer småskaliga kustfisket med ålryssjor på västkusten och trålning efter torsk på östkusten.

Ålfisket kommer dock förmodligen att helt upphöra på västkusten då det av andra skäl finns fara för att ålarna dör ut helt. det finns nämligen knappat nån ål kvar att fiska. Riktigt vad detta beror på vet man inte, men det varmare klimatet kan vara en orsak. Men det finns ingen anledning till speciella åtgärder mot säl på grund av detta. Ålen tål helt enkelt inte nåt fiske längre.

Skadorna för torskfisket anses vara allvarligare, men det finns dock  ingen anledning att lita på lobbyorganisationer som Sveriges fiskares riksförbund. De är i de flesta fall ingen trovärdig representant för fisket. Men att licensjakt på säl borde kunna införas kan jag inte se nåt större problem med.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det finns ÖVER 15000 knubbsälar. Det är skillnad.

  • Du menar att skillnaden mellan 15 000 och över 15 000 är viktig? Gör skillnad? För mitt resonemang? Men hallå?

   • Anonym

    Ja det gör skillnad. Hela sälfrågan är fylld med kreativa räkneexempel åt fördel för att inte få jaga säl. Understöd inte dessa.

    Ett exempel på hur inkompetenta sälforskares estimeringar är säldöden 1988. Då flöt iland fler döda sälar än vad vad forskarna sa att det fanns. Ändå fanns det gott om säl kvar.

 • Anonym

  I övrig får jag ändå ge dig en eloge för att vara konsekvent med ditt tänkande kring varg och säl.

 • Jag anser inte att understödjandet av en defunkt industri som lever på bidrag och som inte är nämnvärt viktig för Sveriges ekonomiska möjligheter i regionen motiverar jagandet och dödandet av en varelse som fiskarna ser som en konkurrent sedan urminnes tider.

  Sälarna har alltid funnits där och alltid har fiskarna retat sig på dem. Men det är vi – och inte Sälen – som gjort att tillgången på fisk har minskat genom åren. Varför vi då ska skjuta sälarna – något som kommer få en liten praktiskt effekt – förstår jag inte.

  • Och vi människor har alltid jagat säl. Personligen kände jag som barn en av de sista människor som levde på jakt längs med den bohuslänska kusten (Utter-Anners).

   Jag kan inte se ett vettigt argument för att vi inte skulle jaga säl. Säl är bra mat, fisk är bra mat. Om sälstammen hålls ner lite med jakt är det inte på nåt sätt dåligt för människan, för fisken, för fisket, för mångfalden i skärgården utan bra. Det kan till och med vara bra för fisken.

   Fisket är i Göteborg skärgård ingen defunkt industri (man fiskar i huvudsak den fisk som fortfarande finns i stor mängd, sill, skarpsill, makrill och tobis) utan tvärtom en lönsam och välfungerande verksamhet på de ställen där den finns kvar. Man lever inte på bidrag om du nu tror det (det är möjligt att mindre båtar och deras ägare delvis lever på sånt, dvs de båtar som fiskar plattfisk, torsk osv.)

 • Anonym

  Jonatan:

  Vi har prövat att inte ha jakt på knubbsäl sedan 1976 och jag tycker att det har misslyckats totalt. Kan du svara på vem som det gynnar att det flyter iland 10 000 döda sälar? Det kan motsvara 1000 ton säl som bara flyter iland och ruttnar. Det gynnar inte fisket. Det gynnar inte jakten. Det gynnar inte skattebetalarna och det gynnar inte sälen.

  Ett argument jag hör är att det är naturligt. Alltså, det är helt ok att låta sälar dö av sälpest, där de plågas i veckor hostandes blod. Men jag skulle vilja fråga dig, skulle du behandla din egen katt så?

  Anders har rätt, det sunda förnuftet har lämnats bakom när det gäller säljakten och det finns inga bra argument emot en vanlig licensjakt.