Hammarkullen har karneval, södra Göteborg Chalmerskortègen

En dag på året hamnar några av stadsdelarna i södra Göteborg, Johanneberg och Landala, i centrum för händelserna i staden. Det är ValborgsmässoaftonChalmerskortègen startar på den stora parkeringen vid Gibraltargatan i Johanneberg och sen går tillbaka till Chalmers via en runda på stan och Landala. Den blåsiga och normalt med biltrafik delvis fyllda Gibraltargatan förvandlas denna dag till en gågata med utefik, folkmassor, flanörer, krimskramsförsäljare och scen för Chalmersstudenternas studentikosa skämt. Inte alltid speciellt bra, eller oftast inte speciellt bra. Längre ner mot stan fylls Vasaparken och andra platser och parker av ungdomar. Ungdomar som ofta inte är speciellt nyktra framåt natten. Och det är väl inte mer med det.

En gång om året blir också Hammarkullen i Nordost centrum för händelserna, dagarna då Hammarkullekarnevalen äger rum.  I år är detta lördag den 28 maj med start på fredagen och avslutning på söndagen. Personligen fördrar jag Hammarkullekarnevalen framför Chalmersstudenternas ibland något unkna skämt.

Kvillestaden är däremot normalt aldrig centrum för nånting. men i år händer det. Den 21 maj ska den nya moskén firas och skyddas. Därför samlas vi på först på fredagskvällen den 20 maj klockan 17:00 invid moskén för att fira och sedan samlas vi igen på Hjalmar Brantingsplatsen på lördag den 21 maj klockan 11:00 för att demonstrera och fortsätta festen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Bär mig emot att fira en wahabitisk moské.

    • Det är ingen wahabitisk moské vad jag vet. Det är en moské för flera strömningar inom islam om jag fattat rätt. Men den är delvis byggd med hjälp av saudiska pengar.

  • Ja, och jag tror inte de finansierar ett bygge utan att få något tillbaka, exempelvis tillsätta den imam de själva vill.

    • Saudi har finansierat andra moskéer i Sverige och har aldrig krävt nåt sånt. Det är liksom inte staten och inte religiösa grupper som gör det, utan privata intressen. Men du kan fråga Osama på första maj. Han vet nog.