En annan värld – revolutionen i arabvärlden går vidare

Del 5 av 5 i serien En annan värld

Revolutionen i den arabiska delen av världen går vidare. Ojämnt och på olika sätt i olika länder. I Tunisien har mängder med nya partier har bildats. Det ska bli folkomröstningar och val. Men problem finns också. Störtandet av Ben Ali gjordes möjlig av en allians mellan medelklass och arbetarklass. Nu finns inte denna längre. Det finns nu olika klassintressen. Arbetslösa ungdomar kräver jobb, medelklassen vill att allt ska gå tillbaka till det normala. Bara med nya makthavare. Arbetare och ungdomar vill ha mer. De drömmer om demokrati, om ett annat land, en annan värld.

Militären styr i Egypten och folket finns kvar på Tahrirtorget. Mubarak fick gå, men folk vill ha mer, folk kräver mer och folk kämpar för mer. Det ska bli demokratiska val. Men militären griper demonstranter och slår till mot dem som kritiserar militären i skrift. Folk är rädda för att militären ska behålla makten och helt slå ner upproret. Samtidigt ser det ut som om revolutionen i Egypten i praktiken lättat på trycket på de innestängda palestinierna i Gaza. Gränspassagen i Rafah är i praktiken öppen och väntas snart blir officiellt öppnad också. Egyptierna drömmer om ett annat land, en annan värld, demokrati.

I Libyen är det inbördeskrig och västmakterna strider på oppositionens sida. Detta med flyganfall mot Ghaddafimål och regimtrupper. Nu har en av Ghaddafis söner, Sayf al Arab, enligt uppgifter dödats vid ett sådant anfall. Situationen i landet är svår för den berbiska minoriteten och folk i västra Libyen. De östra delarna av landet kontrolleras av oppositionen. För att den arabiska revolutionen ska kunna segra i sin helhet krävs det med all sannolikhet att Ghaddafi besegras.

Besegras den libyske diktatorn så kommer trycket Syrien att öka, möjligheterna för Assad att fortsätta vara lika brutal minskar och chanserna för folket i Syrien att nå framgångar för sin kamp för demokrati blir större. För även folket i Syrien vill ha en annan värld, även de drömmer om demokrati och ett annat land.

I Bahrain döms upproriska människor till dödsstraff och de ska avrättas. Upproret har för tillfället slagits ned Detta sker och har skett med västmakternas goda minne och med hjälp av tungt beväpnad saudisk trupp. Något som visar att västimperialismen, västmakterna inte är att lita på vad det gäller kampen för demokrati i arabvärlden. Västmakterna när inte samma drömmar om frihet, demokrati och en annan värld som befolkningen i den arabiska delen av världen. Väst drömmer mer om olja och kontroll.

I andra länder fortsätter protesterna mot diktatorer också. I Jemen är det ständigt manifestationer och protester och även i länder som Marocko, Algeriet och Kurdistan (Irak) är det protester mot diktatoriska regimer och korruption. Krav på mer demokrati och drömmar om en annan värld.

Revolutionen i arabvärlden visar att drömmar går att uppnå, att kamp för förändringar och mer demokrati kan lyckas. Det är sådant som kan inspirerar oss här i Sverige, sådant som gör att vi kan se våra drömmar om ett bättre samhälle som möjliga att genomföra.  Mer demokratiskt, jämlikt och jämställt, utan rasism och där sjuka och arbetslösa tillmäts samma människovärde som alla andra.

Därför ses vi gatorna idag, 1 maj. Klockan 12.00 på Järntorget I Göteborg. Möte med Socialistiska Partiet med undertecknad som en av talarna.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< En annan värld – kampen mot rasism
Advertisements