SOS Alarm fortsätter neka folk ambulans

Marknadsanpassning, vinststyrning och privatisering inom sjukvården har fått allvarliga konsekvenser för sjukvården, fattiga människor har fått sämre tillgång till vårdcentraler och rika människor har fått fler vårdcentraler. Förändringarna har gynnat de som redan har och missgynnat de som har.

Men det är inte bara det. Det innebär också att folk nekas ambulans, folk dör i brist på vård. Enbart för att bolag med avkastningskrav inte vill skicka ambulanser till sjuka och skadade människor. Nyligen dog en ung man på grund av detta. Nu har det dessutom hänt igen. Den ledande MP-politikern Anders Wallner nekades i första skedet ambulans, trots att han var allvarligt knivskuren och rånad.

Det handlar inte om enskilda bolag, det handlar inte om enskilda individer. Det är ett systemfel. Det hela är allvarligt och det finns bara en lösning. Ingen vinststyrning och inga marknadskrafter ska påverka sådan grundläggande service som sjukvård. Allt borde återregleras och avprivatiseras. För hälsans skull, för jämlikhetens skull och för livets skull.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sen vill de sänka lönerna med tusentals kronor för städarna på SÖS:

  http://www.kommunal.se/KommunalSE/Avdelningar/Stockholm/MT/2011/MT%20nummer%204-11.pdf

  Och nu ljuger SÖS själva om det på Twitter, påstår att de inte alls vill ha några lönesänkningar. Trots att städarna bara fick en vecka på sig att acceptera de nya avtalen. Privatiseringarna är till för att de försuttna i ledningen ska stjäla lönerna från de lägst ställda och ge sig själva bonusar med.

 • Att SOS Alarm inte skickar ambulanser hit till Alby (jag bor i Alby) mitt i natten är nog snarare av säkerhetsskäl. All form av uniformerad personal lever farligt här och det är gott om skjutvapen i omlopp bland invandrargängen. Stenkastning mot bussar, brandbilar, ambulanser, polisbilar och alla typer av myndighetsfordon är vardag.

  I det läget kör man ogärna ner en ambulans under viadukten vid Alby Centrum mitt i natten. Dessutom kände sig Wallner med sällskap inte trygga längre i Alby utan tog första bästa tåg mot stan. De ville alltså inte vänta på platsen, av förståeliga skäl. Det var därför man kom överens med SOS Alarm om att ta sig till det säkrare Skärholmen, där även polis mötte upp på perrongen.

  Ambulans och räddningstjänst har brytpunkter i norra Botkyrka där de inväntar understöd från polis innan de ger sig in för att släcka bilbränder eller rädda knivskurna. Tyvärr, men det är såhär Sverige ser ut. Det är det samhälle vi själva valt och en utveckling vi röstade ja till i riksdagsvalet i höstas.

  Nu har iaf Wallner lärt sig att det samhälle han själv förespråkar är otryggt och när som helst även kan drabba honom. Han bor visserligen i bostadsrätt i ett tryggt svenskt område, så han kan undvika Alby i framtiden, men alla har det inte lika bra förspänt som honom.

  • Du sprider fördomar och har inte täckning för många ord. Jag har strykt allt som jag anser måste bevisas med källor. Det som är ditt tyckande får vara kvar.

 • Fast SOS Alarm är inte privatiserat, det ägs av staten, kommunerna och landstingen gemensamt.

  • Det förändrar ju inte mitt resonemang på något sätt. Ägarna har ett avkastningskrav på företaget, vilket innebär vinststyrning istället för behovsstyrning. Detta avkastningskrav är ett resultat av avregleringar.