Sveriges fulaste byggnad nedbrunnen

I alla fall Stockholms fulaste byggnad. Arkitekturskolan på KTH i Stockholm, åtskilliga gånger utnämnd till Sveriges och Stockholms fulaste byggnad, är enligt Svenska Dagbladet (som inte lyckas få namnet riktigt) nedbrunnen till grunden:

Enligt honom finns inte mycket kvar av Arkitektskolan.

– Byggnaden är i stort sett nedbrunnen, säger han.

Att det var så svårt att få kontroll över elden förklarar brandförsvaret med husets konstruktion.

– Det är en stor byggnad som upptar ett helt kvarter och det finns murar och staket som försvårar arbetet. Dessutom är aulan en stor lokal där mycket varma brandgaser utvecklats och gjort det svårt för rökdykare att ta sig in, säger Stefan Anering, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

I DN tycks den vara lite mindre allvarligt skadad. Men sannolikt få man nog bygga en helt ny byggnad för utbildningen av arkitekter i Stockholm.

Mannen som ritade Arkitekturskolan, Gunnar Henriksson, var mellan 1973 och 1984 stadsarkitekt i Stockholm. Det förklarar säkerligen en hel del om varför delar av Stockholm är så erbarmligt fula. Han var mellan 1949 och 1957 anställd arkitekt på KFAI, Kooperativa förbundets arkitektkontor. Han var KFAI:s avdelningschef 1954-1957 och 1970-1973 dess chef. Åren 1960-1972 var han chef för KTH:s byggnadskommittés arkitektkontor. Det mesta han ritat tycks inte vara så kul (nej, jag gillar inte San Remo-åbäket heller).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements