Är ett misstänkt knarkbrott skäl att ställa in ett TV-program?

Det är som jag skrivit tidigare fullt möjligt att Ola Lindholm tagit kokain på gängse sätt, dvs själv snortat det. Det är också möjligt att han begått ett brott. Den ende som egentligen vet hur det ligger till är Ola Lindholm själv. Att han testats positivt för kokain är dock inget bevis på att han brukat kokain för att berusa sig, för att bli hög eller att han begått nåt brott. Man kan få i sig kokain på annat sätt (och jag är av uppfattningen att ett av dessa sätt borde vara lagligt) och därmed kan Ola Lindholm vara oskyldig.

Men oavsett om han är skyldiga eller inte skyldig så kan jag inte se att misstanke om narkotikabrott ska innebära att SVT ställer in de två sista avsnitten av ett TV-program, Wild Kids, som Ola Lindholm redan spelat in. Programmen finns ju, det kan knappast gör nån skada att de sänds. Inte ens om han blir dömd tycker jag att beslutet verkar vettigt. För även om man gjort en korkad och dum grej (vilket vi ännu inte vet om Ola Lindholm gjort) eller fler dumma och korkade grejer så kan man göra saker som är bra för barn och som har stor betydelse för att barn ska må bra. Jag tycker Patrik Sjöberg är ett bra exempel på detta.

Så kanske ska vi inte vara så snabba att döma som många varit i fallet Ola Lindholm. Kanske borde fundera och tänka lite mer innan paniken slår till, vettet går ur och drevet går.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nej jag anser inte att det är skäl att tvinga bort honom från rutan. Helt fel väg av SVT att gå. Samma av Kamratposten, om det nu inte var så att han valde själv där, har inte full koll.

 • Anonym

  För en gångs skull håller jag med dig – från högerkanten 🙂

  Det är väl ett himla moraliserande och hyckleri kring små förseelser. Vad är det vi vill lära barnen med moralpanik? Att man absolut inte ska åka fast? Att peka finger åt den som råkar avslöjas, trots att vi alla har skelett i garderoben. Jag tror att barn är smartare än så, och att det vore mer utvecklande för dem att hantera det på ett mer moget sätt än att i panik stoppa ett TV-program.

  Förefaller mig för övrigt integritetskränkande att polisen skulle kunna ta mitt urinprov på gatan. Jag skulle aldrig gå med på det, men de hotade tydligen med polisstation och många timmar där. Själv skulle jag inte ge urinprov annat än om jag anhållits som misstänkt. Känner obehag inför hur lagstiftning kan tänkas se ut här. Ungefär som att vem som helst kan tvingas lämna DNA på ett tips – vilket gör att polisen slipper göra sitt jobb, utan istället topsar hundratals personer utan giltiga misstankar.

  Tilläggas ska kanske att jag aldrig rört narkotika.

 • Word.

  Ungarna har för övrigt inte missat vad som pågår, att döma av en snabb googling. Snackar man förebilder

  kanske vuxenvärlden borde sätta ett bra exempel genom att inte låta sig förvandlas till en lynchmobb innan rättegång hållits?

 • Pingback: SVT ger Ola Lindholm sparken – trots att han inte ens är dömd ännu! « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen()

 • Helt sjukt att ta bort programmet. Snacka om moralpanik! Nu för tiden ska man vara felfri  (om man inte är kändis ) om man inte ska riskera att mista arbete, hem och allt. Ola är inte ens dömd än! Det är inte klokt att dom får ta bort honom från hans jobb. I Sverige ska man enligt lagen betraktas som  oskyldig tills man överbevisats och dömts. Om han dömdes (minns inte) så är det ett bötesbrott……suck…suck….blir man av med jobbet om man för fortkörningsböter också? Det är ett av de ”minsta” brotten och ändå ska det bli sån reaktion. Klart det kanske inte är bra att han tagit kokain, men han kan ha fått i sig det ovetandes och om han tagit det själv är det ändå inte ett allvarligt brott. Han skadar sig själv och det är ju tråkigt, men det ska väl inte leda till sådana katastrofer för en människa!? Ska barn inte tåla att höra att vuxna inte är perfekta? Han gör i fridens dagar inte ett sämre barnprogram än innan han blev misstänkt. Det måste stoppas denna hysteri över små misstag människor gör.

  Såg en som blivit av med jobbet för han blivit halvfull och tafsat på en medarbetare på en personalfest!!! (om det nu var sant<) När jag gick på personalfester var det själva vitsen att bli halvfull och bete sig utanför det normala. Sen skrattade man åt det dagen efter. Samhällsmoralen har verkligen förändrats till hysterisk moralpanik för minsta lilla…tråkigt….