Stureplanskändis – kokainsmuggling och terrorbrott

Del 12 av 27 i serien Maffia och företagande

Stureplansprofilen Paul Mardirossian som tidigare drivit en trendig restaurang har gripits i USA som misstänkt för kokainsmuggling och terrorbrott. Han trodde att han hade fått kontakt med en representant för FARC som han kunde köpa kokain av, men istället handlade det om US-amerikanska agenter från Drug Enforcement Administration (DEA). Nu åtalas han i New York:

Anklagelserna mot Stureplansprofilen presenterades av amerikanska åklagarämbetet i Southern District of New York i går måndag.
Svensken åtalas för en rad brott med kopplingar till terrorism och narkotikahandel, vilka som mest kan ge livstids fängelse.
”Han höll hemliga möten över hela världen med syfte att förse en våldsam terrororganisation med militära vapen, bland annat AK 47:or och granatgevär”, konstaterar åklagare Preet Bharara.

Det var förra året som Stureplansprofilen fick kontakt med en man som uppgav att han var ombud för den colombianska gerillarörelsen Farc.
Det var i själva verket en amerikansk agent från narkotikaroteln DEA.
Mardirossian ska enligt anklagelserna ha kommit överens om att förse Farc med granatgevär och automatkarbiner.
I utbyte skulle han få ”stora mängder kokain”, enligt åklagaren.
I januari i år hade Paul Mardirossian ett samtal med ytterligare en DEA-agent som arbetade undercover.

Det är inte första gången Paul Mardirossian omnämns i samband med kriminella aktiviteter och brott. Han är tidigare dömd för ekobrott och var en av besökarna på Milan Sevos bröllop med Alexandra Djokic (dotter till Ratko Djokic, en annan gangster) år 1999 där också Thomas Möller (Hells Angels) var en av de inbjudna liksom Uppsalamaffians Stefan Eriksson (Tjock-Steffe) och Johan Enander, Branko Stupar, Kujtim Berisa, Lee Grey Roos, Alexander Djokic, Mihajlo Raznatovic (son till krigsförbrytaren och gangstern Arkan) och Liam Norberg.

Paul Mardirossian hade affärer ihop med Pernilla Wahlgrens tidigare man Emilio Ingrosso och Jan von Schéele och det var dessa som han åtalades och dömdes för:

De drev restaurangen Il Conte på Grevgatan i Stockholm. Strax före konkursen för tre år sedan länsades Il Conte på 1,5 miljoner kronor. Pengarna ska ha förts över till ett nystartat bolag, Reconte AB, där Paul Mardirossians svåger är bolagsman. Emilio Ingrosso och Paul Mardirossian åtalas för falska fakturor, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Båda riskerar fängelse om de fälls. Även en tredje person, en redovisningskonsult, åtalas för delaktighet. I polisförhören har alla förnekat brott.

Redan 1995 dömdes Mardirossian till fängelse för grovt vapen- och narkotikabrott och uppgav i en intervju för Jan Guillou år 1996 att han sysslat med brott i 10 år. En av de som också dömdes år 1995 var Milan Sevo.

Intressant?

Borgarmedia: AB1, 2, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Lättlurade bankerSkärpta upphandlingsregler och gangstergäng >>
Advertisements

One Reply to “Stureplanskändis – kokainsmuggling och terrorbrott”

Kommentarer inaktiverade.