Staden som vill rensa bort det som gör den unik

Göteborg är staden som i sin jakt på en image, på renhet, oförarglighet och fasad av glättighet och välputsad yta försöker rensa bort det som gör staden unik. I en iver att rens abort det smutsiga, oren och fula från Rosenlundsområdet ska området fräschas upp. Man vill få bort prostitutionen rån området och då åker också de fåtaliga saker som är en motvikt till sexhandeln med i svepet. Därför att de inte passar inte i den välputsade fasad som Göteborg vill ha. Problemet med det perspektivet är att det också tar bort det som gör Göteborg till en stad värd att besöka.

Ruffigheten, blandningen av högt och lågt, det oputsade, är det som gör Göteborg till en stad värd ett besök, till en stad som skiljer sig från andra städer. Andra Långgatan är viktigare för Göteborg än Haga. Där Haga är puttenuttigt, gulligt, välpolerat och rätt så tråkigt. Kommunen vill gärna förvandla Andra Långgatan till nåt liknande.

Det är på gång, men först ger man sig på det öde och ganska obehagliga Rosenlund. Arkaderna ska byggas in (en bra åtgärd), en gångbro byggas från Pustervik över till Feskekörka (inga problem med den åtgärden heller) och sen vill kommunen att den ruffiga och inkluderande mötsplatsen RioRio ska bort. Rosenlund ska bli skinande fint, blankt och utan skavanker. Problemet med etta är att det nog inte kommer att fungera. Risken är som jag ser det att Rosenlund blir ännu tråkigare och mer öde. Tomt på kvällarna och tråkigt på dagarna. Det finns ingenting i Rosenlund som kan konkurrera med det närliggande Haga.

Ingenting tyder på att en upprustning av den modell kommunen planerar kommer att göra Rosenlund bättre eller mer attraktivt. Prostitutionen kanske flyttar, men den hamnar då bara nån annan stans. Kanske tillbaks till Vasastan där den fanns förr. Innan kommunen ville snygga till den stadsdelen och såg till att hororna, torkarna och hallickarna flyttade till Rosenlund. Det förändrar inte i grunden nånting.

Eller kanske flyttar de denna gång till områdena kring Mölndalsvägen (Almedal, Getebergsäng, Elisedal, Krokslätt). Områden i Göteborg som inte gentrifieras alls. Med övergivna och nedlagda fabriker, öde tomter, kala bilparkeringar, orenoverade hus illegala bosättningar i nämnda fabriker osv. När till stora biltrafikleder och bra kollektivtrafik. Nära till de stora turist- och besökströmmarna i Göteborg. Eller kanske flyttar allt till Klippan/Sandarna/Kungssten. Visserligen långt från turisterna, men annars med samma karaktäristika som Almedal/Getebergsäng/Elisedal/Krokslätt.

RioRio borde helt enkelt få vara kvar och vill man ha ett levande Rosenlund så måste det byggas bostäder i området. Annars förblir det vad det alltid varit. Ett öde område med tråkiga kontorshus som inte gör en enda människa glad. Detta oavsett hur välputsat det är. Jag tror helt enkelt inte marknadskrafter eller kommersialisering klarar av att gör området attraktivt. Därvidlag har nog Elin Grelsson i GP (inte på nätet) fel.

En liten stad som Göteborg kan inte ha hur många fungerande köpcentrum som helst, kan inte ha hur många välputsade, gentrifierade och kommersialiserade områden med besökare som helst. Det fungerar helt inte. Precis som hjulet vid Lilla Bommen är ett misslyckande (en förlustaffär och ingen bryr sig om det där det står i ödemarken) så blir också  upprustningen av Rosenlund med all sannolikhet ett misslyckande.

När det gäller Masthugget och Långgatorna så är området idag en salig blandning av små verkstäder, bostäder, porrbutiker, porrklubbar, vänsterhak, vänsterorganisationer, märkliga butiker, nöjesställen och pubar. Kommunen vill gentrifiera, få bort det ”smutsiga”, porrklubbarna, de billiga pubarna och ruffigheten. Man vill att det ska bli lika välputsat som Haga. Men det innebär att man kommer att döda området. Ett område som idag är unikt i Sverige och det är inte många städer i världen som är så små som Göteborg som har nåt liknande.

Det innebär också att man tar död på folklivet på Järntorget, för det sjudande livet på och kring Järntorget är en konsekvens av mötet mellan det ”ruffiga” långgatsområdet och det mer välputsade Haga. Kontrasterna innebär att olika människor, kulturer, inriktningar osv möts. Något som skapar dynamik och liv. Ett liv och en dynamik som med all sannolikhet försvinner om kommunen och de välputsade kommersiella mainstreamintressena får som de vill.

Lyckade eliten i Göteborg, storföretagen, kommunen och andar rensa bort det som inte är mainstream, det som är udda, det som är lite ruffigt, det som inte är glättigt och välputsat så dödar man också Göteborg, det som gör staden unik och värd ett besök.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Intressant med just andra långgataan är hur vi just nu ser att det öppnas fler och fler ölhak. Queens head, tullen och 9:ans ölhall har ju alla i princip tillkommit under det senaste halvåret (rätta mig om jag har fel på tiden, poängen är att de är nya). Tullen (som faktist är en rätt ”städad” pub, inte alls särskillt ruffig) har ersatt en porrbutik och 9ans ölhall har ersatt en resturang. Frågan är om ölhaken helt håller på att erövra gatan, det leder kanske intetill en gentrifiering, men om utvecklingen fortsätter tror jag definitivt att folkströmen under dagen kan minska och det blir svårare för den verksamhet som inte riktar in sig på kvälls/nattpubliken att gå runt, vilket i sin tur kommer leda till fler pubar. kanske kommer Andra långgatan om några år vara en regelrätt pubgata?

  • Anonym

    Intressant med just andra långgataan är hur vi just nu ser att det öppnas fler och fler ölhak. Queens head, tullen och 9:ans ölhall har ju alla i princip tillkommit under det senaste halvåret (rätta mig om jag har fel på tiden, poängen är att de är nya). Tullen (som faktist är en rätt ”städad” pub, inte alls särskillt ruffig) har ersatt en porrbutik och 9ans ölhall har ersatt en resturang. Frågan är om ölhaken helt håller på att erövra gatan, det leder kanske intetill en gentrifiering, men om utvecklingen fortsätter tror jag definitivt att folkströmen under dagen kan minska och det blir svårare för den verksamhet som inte riktar in sig på kvälls/nattpubliken att gå runt, vilket i sin tur kommer leda till fler pubar. kanske kommer Andra långgatan om några år vara en regelrätt pubgata?