I Baku blev familjen Nobel rika

Baku är huvudstaden i Azerbaijdzjan. Språket man talar i landet är ett turksikt språk som kallas azeri. En del invandrare i Sverige från Iran är egentligen azeritalande människor och inte perser då det i stort sett bor lika många azerer i Iran som i Azerbaijdzjan. I Azerbaijdzjan bor det omkring 9 miljoner människor, dvs lika många som i Sverige men på en mycket mindre yta.

Nu har landet, som en gång besöktes av vikingar (beskrivet i berättelsen om Ingvar Vittfarnes resa), vunnit eurovisionsschlagerfestivalen. Med svenska låtskrivare och med svenskor i den kör som fanns bakom sångarduon.  Så nästa europeiska melodifestivaltävling ska gå av stapeln i ett land utanför Europa och i oljestaden Baku. Staden som lade grunden till familjen Nobels rikedom och den förmögenhet som sen skulle resultera i Nobelstiftelsen och Nobelprisen. Då förmerad genom Alfred Nobels intressen i försvars- och sprängämnesindustrin. Familjen Nobel ägde nämligen vad som var världen största oljebolag innan den ryska revolutionen förändrade saker och ting i dåvarande Ryssland, Bröderna Nobel (Branobel).

Så kanske kan man säga att vinsten i eurovisionsfestivalen med svenska låtskrivare är ett sätt för Sverige att betala tillbaks alla pengar som vår kapitalister en gång hämtade från Azerbaijdzjan. En del av de rikedomar som landet plundrades på av svenska kapitalister kanske kan sägas ha betalats tillbaka nu. Eller?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements