Valfiasko tillika borgerligt dito

Omvalet i Västra Götaland och Örebro är ett valfiasko av sällan skådat slag i Sverige. Både valet i sig och valresultatet för de borgerliga. Valdeltagandet var nämligen extremt lågt, endast 43,1% av väljarna gick till valurnorna. Detta valresultat är mycket bekymrande. Den svenska demokratin har problem. Här väljer folk att inte utnyttja sina demokratiska rättigheter när folk i andra delar av världen, som i Jemen, Syrien, Egypten, Tunisien och Libyen, kämpar för att få lova att få likadana demokratiska rättigheter som vi i Sverige har. Detta efter att våra förfäder kämpat sig till dem på samma sätt som folken i arabvärlden nu försöker göra.

Valets förlorare i Västra Götaland var allianspartierna, samtliga backade utom moderaterna som ökade något om vi jämför med valet 2006.  Folkpartiet och centerpartiet backade nästan hela 2 procentenheter var och kristdemokraterna med över 2%. Sjukvårdspartiet åkte ur regionfullmäktige efter att ha tappat en fjärdedel sin andel av rösterna. De rösterna gick istället till Vägvalet som inte fick nån plats och till sverigedemokraterna som ökade med 3,1 % och kom in i regionfullmäktige.

Miljöpartiet ökade med över 2% i jämföelse med 2006 och var nästa största vinnare när det gäller andelen av rösterna. Socialdemokraterna är visserligen en slags vinnare men ökade inte andelen röster. Alla partier utom enstaka små partier som inte ställt upp tidigare fick färre röster om vi tittar på antal.

Vid en jämförelse med valet 2010 som nu alltså gjort om så minskar moderaterna sin andel av rösterna med 2 procentenheter, folkpartiet med nästan 1,  socialdemokraterna ökar med nästan 2, de andra borgerliga partierna står stilla, sverigedemokraterna ökar nästan lika mycket som socialdemokraterna och i övrigt förändras inte så mycket.

Några slutsatser kan vi dock dra. Människor röstar inte i ett val där de flesta partier tycks ha samma uppfattning om den viktigaste frågan, vården. Vad är vitsen med att rösta om man får samma politik med fortsatta avregleringar och privatiseringar oavsett vilka som vinner. Något som folk faktiskt inte vill ha. Det finns många som tror att socialdemokraterna inte vill privatisera och avreglera och det förklarar att socialdemokraterna inte går tillbaks mer. Samma missuppfattning gäller miljöpartiet. Problemet är att socialdemokraterna och miljöpartiet vill fortsätta med den politik som förts den senaste perioden. Det vill dock inte vänsterpartiet och vi får väl se om det gör att de lämnas utanför regionstyret eller inte.

I Örebro län tog socialdemokraterna en jordskredsseger. Man kan misstänka att orsakerna är ungefär desamma som orsakerna till framgångarna i Västra Götaland. Och även här var alliansen förstås de stora förlorarna.

Intressant?
Bloggat: Jämlikhetsanden, Röda Berget, Alliansfritt, Högberg, Guteland,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements