Det var väl inget problem med Triers uttalande om Hitler

Den danske regissören Lars von Trier uttalade vid en presskonferens i Cannes att han kunde känna sympati med Adolf Hitler, att kan kunde förstå Hitler. Uppenbart menade han personen Adolf Hitler. Varför skulle det vara tabu eller fel  att känna sympati för och förstå personen Adolf Hitler när man samtidigt tydligt tar avstånd från nazism. Något som Lars von Trier gjorde. Därefter tog han också avstånd från staten Israel men inte från judar och judendom. Ärligt sagt förstår jag inte varför man ska vara upprörd över hans uttalande. Det var helt oförargligt som jag ser det. Men kanske också onödigt.

Bor du i Göteborg eller i närheten av Göteborg? Glöm då inte bort att demonstrera mot nazism på lördag. Samling klockan 11:00 på Hjalmar Brantingsplatsen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nu sade han ju faktiskt rent  ut ”jag är nazist” och blev också utsparkad från festivalen. Ditt inlägg är motbjudande. 

  När du nu som vanligt stryker min kommentar vore jag tacksam om du tog bort den helt och hållet och inte ”redigerade” den som du brukar göra. 

  Bengt O. Karlsson

  • Anonym

   Klipp från presskonferensen finns på SVT Play. Det hela ter sig tämligen harmlöst. Motbjudande är det när man försöker blåsa upp det till att vara något av betydelse.

  • Nej det sa han inte. Jag har sett det hela. Han sa inte på något sätt att han var nazist. Jag begriper inte var du fått det ifrån?

   • Det har jag sett upprepade gånger i österrikisk teve. Kanske är man alltför finkänslig i Skandinavien, här tar man sådana saker på allvar.

    Ser att du redigerat min kommentar trots att jag bett dig att inte göra det. 

    • Han säger ingen stans att han är nazist. Dumheter. Han säger faktisk tvärtom, att han inte är nazist trots att han kan förstå Hitler. Kanske kan du inte engelska tillräckligt bra?

     Titta på inslaget. Det finns på SVT Play. Det är oförargligt.

  • Nu har jag sett inslaget mängder med gånger. Det finns inte ens en tendens till att han säger att han är nazist. Det är i själva verket rätt så roligt. Löjligt att bli upprörd över det.

   • Anonym

    Han säger faktiskt att han är nazist. Du får titta på någon annan hemsida, t ex guardian.co.uk där hela klippet visas. Självklart skojar han. Problemet är bara att utanför skandinavien är det ingen som tycker det är roligt. 

    • Jag har sett hela inslaget. Hela. Hittar inget sånt. På Guardian och Le Monde, På DN och SVT. Såg det faktiskt redan samma dag han gjorde sitt uttalande. Ni hittar på. Vad han säger är att han är nazist eftersom han är tysk. Inte samma sak som att säga att man är nazist.