Mycket stort och farligt giftutsläpp i Stenungsund

32,5 ton av det giftiga och högexplosiva ämnet etenoxid har släppt ut i Stenungsund. Det hela får mig att minnas min uppväxt i samhället där man så fort man hörde ett dån eller smäll gick ut och tittade mot fabrikerna så att inget hade hänt. Så att inget hade exploderat eller så. Själv har jag upplevt två explosioner på den fabrik jag arbetade på somrarna från jag var 14 år gammal och sen som fast anställd när jag fyllt 18 år, nämligen den fabrik som idag heter Borealis Polyeten (på den tiden hette företaget Unifos Kemi AB). Jag har också upplevt ett större klorgasutsläpp från vad som då var KemaNords klorfabrik (senare Norsk Hydro och idag Ineos) och då gick larmet i motsats till vad som hände vid dagens stora utsläpp från Akzo Nobel då inget larm gick.

Genom att utsläppet skedde i vattnet så försvann förstås all explosionsrisk och ämnets giftighet minskade också, framförallt då etenoxid reagerar med vatten och blir till andra ämnen. Det handlar om mycket stora mängder som läckt ut och det är förstås allvarligt. I havet är ämnet giftigt för djurlivet och det är även de ämnen som blir resultatet av etenoxidens reaktion med vatten, som exempelvis etenglykol. Förr i tiden fanns det en badplats norr om Akzo Nobels (då Berol Kemi) fabrik, men det område den låg på ligger inom det nuvarande fabriksområdet så ingen lär bada där idag. Badplatserna i Stenungsund ligger söder om samhället, medan fabrikerna ligger norr om. Risken för folk som har badat i havet under dagen är därmed att betrakta som obefintliga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Man borde föregå med gott exempel och ha en familjebad-dag för fabrikens alla anställda där de tar barnen med sig och badar i vattnet och har trevligt på stranden en heldag, för att visa  resten av samhället att det inte föreligger några risker att bada i vattnet.